Различните цветове имат различен ефект върху средата и върху личността. Цветовете ни влияят на настроението и на поведението много повече, отколкото си мислим. Именно по тази причина, подборът на цветове за детската стая е много важен. Използването на много, различни и ярки цветове, понякога не е най-добрата стратегия. Добра идея е да анализирате всеки цвят и да прецените кой би бил най-подходящо за детето ви.

Топли цветове срещу студени
Топлите цветове ще ви помогнат да създадете комфортна и задушевна обстановка, правейки пространството по-уютно и приветливо. Все пак ги използвайте умерено, защото определени цветове от гамата могат да действат ободряващо и тонизиращо, което е добре през деня, но не бихте искали този ефект вечер.

Хладните тонове, от друга страна, имат успокояващ ефект и ще направят обстановката по-релаксираща и просторна. Имайте предвид обаче, че тези тонове не са най-приветливите и могат да направят стаята студена и строга.

Червеното е специфичен цвят. От една страна е вълнуващ и смел цвят, който има ползи, но от друга, е уморителен за зрението и може да предизвика главоболие и липса на концентрация. Добра идея е да го оставим за други помещения или да присъства в детската стая под формата на малки детайли или в комбинация с други цветове.

Розовото пък е първи избор за момичешка стая, но както се оказва прекаляването с него изобщо не завършва добре. Имайте предвид, че ако боядисате цялата стая в розово, то може да стане дразнещо, което ще направи детето ви неспокойно и раздразнително. Избягвайте стените – включете розово в мебелите или завивките.

Оранжевото и жълтото са положителни и ведри цветове. Асоциират се със щастието и подобряват концентрацията. И тук прекаляването с тези цветове може да има обратен ефект, така че е добре да присъстват само като акценти, килимчета и прочие.

Синьото винаги напомня за морето и чисто небе, за това и има изразено успокоителен ефект върху детската психика и тяло. Това го прави предпочитан цвят, в случай че малчуганът ви е по-палав и активен физически. Добра стратегия е да боядисате стените в бледо синьо, което да комбинирате с бяло и да създадете един свеж оазис.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.