Нека преоткрием заедно новата концепция Lagom! Или какъв е шведският отговор на хюге?

В края на 2016 г. със сигурност сте попадали на Hygge – дали докато разглеждате списание, дали сърфирайки в мрежата или да преглеждайки социалните медии. Докато популярността на уютната датска концепция hygge без буквален английски превод, все още се увеличава, има нов скандинавски начин на живот, засечен от нашия радар и се появява от Швеция. Макар че има няколко месеца до Нова година, Lagom вече е настроен да бъде голямото скандинавско влияние през 2017 г. Нека видим от къде произлиза думата и кои са нейните основни философии. Да открием заедно как бихме могли да се възползваме от малкото лагомство в живота и домовете си…

В превод от шведски език думата означава „достатъчно“, „умерено“, „точно“. Лагом се явява като баланс на това, което е наистина необходимо. Да, това е основно в поведението на шведите. Идеята на лагом философията се състои в умението да се поддържа баланс между работа и почивка, полезното и удоволствията…

Докато hygge често се описва като момент във времето, в който да се наслаждавате и да работите, когато можете, лагомът се разглежда като избор на начин на живот, за да се практикува с всичко, което правите.

Тази концепция е в ярък контраст с днешната потребителска култура, където сме свикнали с незабавно удовлетворение и се твърди, че можем да имаме всичко и да отидем навсякъде. Но в светлината на неотдавнашните рецесии, политическите катаклизми и жилищните кризи, шведският начин да се насладите на съвършеното и правилно количество и доза от всичко и намирането на щастие в пестеливото, може да бъде нещо, от което бихме могли да се възползваме в определени области от нашия живот.

Скандинавският дизайн има непосредствено разпознаваема естетика, обичана от интериорни специалисти. Нищо за скандинавския дизайн не е преувеличено, обикновено има силен акцент върху устойчивостта и изработката, а функцията е равна, ако не понякога по-важна от формата, особено когато се изследва скандинавския минималистичен дизайн. Тази сфера на скандинавския дизайн върви ръка за ръка с лагом и може да се използва като начин за опростяване на дома ви и начина ви на живот като цяло за един по-щастлив и свободен живот.

Очаквайте в следващите дни продължението по темата – нашите предложения за пет начини да включите лагумния начин на живот във вашия дом и вашия начин на живот. Останете вдъхновени и споделяйте вдъхновението!

Източник

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.