Градинките за зеленчуци направени от палети са истински произведения на изкуството, на които много хора се възхищават. Вертикалните градинки са подходящи за малки пространства, тъй като не заемат много място – можете да ги поставите в задния двор, на балконската стена или дори някъде в къщата или апартамента Ви, например, в кухнята.
Всичко, което трябва да направите, за да започнете подготовката на Вашата направи-си-сам градинка е да се снабдите с няколко палета, но, разбира се, това не е трудна работа, защото може да си ги набавите почти от всякъде; и най-вече от товарните входове на големите вериги супермаркети или складове. Просто попитайте някои от служителите там дали може да си вземете едно две палета. Внимавайте, обаче, и не доближавайте фабриките, тъй като палетите там може да съдържат следи от вредни химикали, които може да са изключително опасни за човека. Оранжериите за разсад са идеалното място, тъй като там може да се снабдите с безплатни и, най-важното, чисти палети.

pallet-vertical-garden-1
След като вече имате толкова нужните палети, може да използвате свободния си следобед и да започнете да изработвате вертикалната зеленчукова градина. Имате нужда от градинарска почва, дебел брезент, чук, мрежа и ,разбира се, семена на зеленчуци според сезона.

pallet-vertical-garden-2
След това трябва да почистите палето, да оразмерите и отрежете брезента, за да пасне добре. Поставете пироните и зачукайте на място, за да обезопасите гърба на палето; добавете и мрежа, за да може да задържи брезента и да не се скъса от тежестта на почвата. След като изсипете цялата почва в градинката си направи-си-сам е време да засеете зеленчуците. Засейте, например, лук като се уверите, че балучките са на достатъчно разстояние една от друга, тъй като техните корени са доста големи и проникват надълбоко в почвата.

pallet-vertical-garden-3

По-нагоре засадете маруля, чесън, джинджифил и пипер, които са перфектните съставки на всяка свежа пролетна салата.
Накрая се уверете, че сте опрели Вашата зеленчукова градинка добре на стената по такъв начин, че зеленчуците да имат пряк достъп до слънчева светлина и свеж въздух, за да растат здрави.Уверете се, че каквито и растения да сте избрали те не растат право нагоре, защото те няма да имат тази възможност, тъй като Вашата зеленчукова градинка е разположена вертикално. И все пак, ако толкова държите да отгледате зеленчуци растящи право нагоре и имате достатъчно място, поставете палето да легне на земята. Не забравяйте да поливате зеленчуците добре колкото често е необходимо, за да имате свежа и вкусна продукция.

Източник: http://www.99pallets.com/pallet-garden/diy-vertical-pallet-vegetable-garden/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.