Marrs green е нюанс на зеленото, който тази година спечели титлата „Любимият цвят на целия свят“! Това сочи глобално проучване направено от британския производител на хартия G. F Smith. Цветът е представен от Annie Marrs, работеща в ЮНЕСКО, която е била вдъхновена от река Тей. (Както става ясно името на цвета носи презимето на Annie.) Изследването е получило 30 000 гласувания от над 100 държави чрез онлайн анкети и стартира през януари 2017г.

Marrs зеленото ще се присъедини като цвят към емблематичната гама Colorplan като временен 51-ви нюанс и вече е достъпен за употреба от дизайнерите. Каролин Тил, редактор на списание „Viewpoint Color“ на Pantone, каза, че цветът на цветовете е резониран с толкова много от нас в световен мащаб, заради копнежа за хармонията на природата.

Ние много харесваме този цветен оттенък – между тъмно морско синьо и зелено! Усещаме едновременно топлина и прохлада, лъхащи от него, чувствайки някаква привлекателност и поглъщане…

Цветът е нещо, което е изключително лично. Всички ние имаме любим цвят. Той влияе върху това, което избираме да носим, цветовете, с които украсяваме домовете си и дори цвета на колата. За някои идеята за синя кола ще бъде немислима, но други – само една синя кола ще ги направи щастливи! Тази скъпа покупка често се влияе не от това, което е под капака, а от цвета, в който се предлага.

Изследванията показват, че положителните емоционални преживявания с определен цвят вероятно ще увеличат шансовете ни да развием предпочитание към този цвят. Привързаността към цвета може да бъде повлияна от социални и културни фактори. Ако имаме щастливи преживявания, обхванати от определен цветови диапазон, ние ще развием афинитет към него. Нещо, което ясно виждаме чрез ангажимента с цветовете на спортните фенове, е националното знаме или шалът на местния отбор.

И, разбира се обратно – негативните преживявания, пряко свързани с един цвят, могат да ни спрат. Няма да „нарисувамe“ дома си в драматично жълто-бежовите стени като в училищните помещения или пък като в болнична чакалня.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.