Теракота (от италиански език: Terra cotta или изпечена земя) е вид керамика, приготвяна на базата на особен вид глина, която след изпичане придобива обикновено червеникъв оттенък. Теракота материалът се използва в строителството, за направа на тръби, а също така и статуи. Още от древността теракота е използвана в грънчарството, при изработване на статуи и фигурки, а също така и строителни материали като керемиди и тухли.

Теракота има дълга и богата история, като приема редица форми от откриването си, включително скулптура, керамика и строителни материали. Цветът идва от високото съдържание на желязо, което реагира с кислорода по време на процеса на изпичане. Лесно разпознаваемият краен резултат, след като процесът на изпичане е завършен, е са оранжевите и червени цветове, но материалът теракота може да се намери и в розово, сиво и кафяво.

Съществуват редица предимства при използването на теракота, едната от които е нейните естествени земни тонове. Материалът може да бъде остъклен преди изпичане, което създава по-ярко покритие и повишава издръжливостта на материала. Материалът по своята същност е огнеупорен и може да бъде формован във всякаква форма. Въпреки това, материалът може внезапно да се влоши своите характеристики, особено след прекалено много човешко взаимодействие. Традиционно теракота се използва за подови настилки и керемиди в по-топъл климат, тъй като абсорбира по-малко топлина от други материали. Това доведе до визуалните връзки между материалния и традиционния средиземноморски интериор.

През последните месеци теракота е имала нещо като ребранд, модернизирайки вида и усещането с набор от нови техники и стилове. Материалът е толкова популярен, че е избран за една от основните тенденции за 2017 г., тъй като не само е интересен материал, но и цвят, което прави тази тенденция по-лесна за създаване с по-малък бюджет. В галерията сме подбрали примери за това как този цвят в момента се прилага към интериора. Първият показва използването на самия материал, използван в рамките на архитектурните особености на пространството, докато вторият е простото използване на боядисана стена.

Така или иначе универсалността на тенденцията означава, че има нещо за всеки.

Източник

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.