Продължаваме темата за ремонт на кухнята! Има много неща, които могат да направят ремонта на кухнята по джоба ви. Например: помислете за подмяна на лицето на кухненските шкафове, вместо да сменяте цялата мебел. Mожете да намерите кухненските уреди на прилични цени от склад, вместо от лъскав магазин. А ако бюджетът ви е много ограничен можете просто да освежите шкафовете и да подмените кухненската санитария.

Обърнете особено внимание на архитектурата на кухнята си и се съобразете с нея

Архитектурният план на кухнята, или разпределението на пространство в нея, е нещо често пренебрегвано, когато се прави ремонт в това помещение. Едва ли би имало значение, колко е хубав хладилника ви ако не можете да го отворите напълно, защото плотът му пречи. Ако искате да си гарантирате функционалност на помещението, наемете специалист, който да ви помогне да направите добро разпределение и ще вземе точни мерки, които ще нанесе в чертеж. 

Ако сте тръгнали по пътя “направи си сам” обаче или просто ви трябва малко увереност в действията, се опитайте да си представите всичко преди да се втурнете в покупки. Как да го направите? Просто измерете всичко което ви интересува, всичко, което искате да подредите вътре. След като разполагате с точните мерки, вземете струна или тиксо и спазвайки размерите направете кореспондиращи линии по пода или даже стената, за да видите колко място ще заемат мебелите, които сте си избрали. Не забравяйте пътеките за минаване покрай мебелите!

Не забравяйте местата за съхранение на продукти и посуда

Кухнята е едно от най-претъпканите места във всеки дом, обикновено там дори цари бъркотия и умерен хаос. Разкъсани между продуктите за готвене, подправките и всички тенджери, тигани и чинии, собствениците на жилища често се оплакват от тоталната липса на място в кухнята си. Именно за това е важно да планирате всички шкафове и килери – те трябва да бъдат освен стилни, изключително функционални.

Първото, което трябва да направите е списък със всичко налично, всичко за прибиране. По-добре бъдете честни пред себе си за нещата, които наистина използвате всеки ден и тези, които вадите само за специални случаи. После се отдайте на размишления и развихрете фантазията си къде е най-удобното място за съхранение на всяко едно от тях. Например, може би сте отдадени на готвенето и ви трябва шкаф за тигани и тенджери непосредствено до фурната или имате нужда от скрин в който да държите лакомства за изгладнели малчугани след училище.

Да! Уверете се, че има достатъчно светлина

Има толкова много процеси, които изискват добра осветеност в кухнята. Особено когато готвите – рязане, измерване на количества, теглене на грамажи, разчитане на легендата за температура на фурната и прочие. Последното, което искате да ви се случва е да извършвате някое от тях борейки се за малко повече светлина. Поради тази причина в кухненското осветление “повече” е наистина “повече”.

Представете си себе си, готвейки в това пространство, когато вземате решение къде да осветите стаята повече. Едни от задължителните места, които да осветите са – печката, кухненският плот или остров, ако имате такъв и мивката. После обмислете специфичните ситуации, като например, къде обикновено приготвяте и четете рецептите си, имате ли местенце за бързичко “прилапване” на нещо взето от ресторант за вкъщи и т.н. Винаги е добре да добавите малко скрито осветление покрай шкафовете и да направите стаята малко по-светла.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.