Стените у дома не са само за картини или лавици, всъщност, ако искате да направите за дома си нещо наистина добро, трябва да се опитате да декорирате стените по по-нестандартен начин. Ние ви предлагаме стенни цветарници! Те моментално освежават пространството и са отличен начин да добавите цвят в помещението по един ненатрапчив начин, като в същото време пуснете природата у дома. Стенните саксии са далеч по-разнолики и забавни от начина, по който ги осмисляме. Чрез тях можем да създадем нещо изненадващо прекрасно.

Отделните саксии могат да се окачат на стената и да напомнят за арт инсталация в галерия. Това се постига лесно, с помощта на няколко дупки в стената и анкерни болтове. Използвайте обикновени керамични саксии, понеже акцентът ще бъдат цветята. Можете да окачите саксиите на различна височина, за да създадете своя, уникална подредба. Вместо да закрепяте самата саксия за стената, можете да я поставите в нещо като рамка. По този начин тя става мобилна и можете да променяте стенната си цветна инсталация както желаете; да оставите рамка празна или да разменяте местата на саксиите. Рамката може да е с триъгълна форма и да се изработи от подръчни дървени материали като стара дървена рамка за снимка или дървени отпадъци. Ще ви трябват още: бормашина; винтове; дюбели; чук; пирони; лепило за дърво и отвертка.  

Ако пък сте любители на по-спретнатият и компактен декор, можете да наредите няколко малки саксии във формата на решетка, да ги прикрепите към дървен панел, който после да окачите на стената. Саксиите са поставени в индивидуални рингове и също могат да бъдат размествани по желание. Можете да използвате панела като декоративен акцент във всекидневната или гостната, а ако го окачите в кухнята, може да замените цветята с ароматни подправки или билки.

Какво мислите за дървените палети? Защо да не преобразите един в цветна стенна инсталация? Палетите умело се използват в интериора. Можете дори да използвате стари буркани или консервени кутии вместо саксии. Може да ги закачите с тел или метални рингове, а може и да си измислите свои метод.

Този цветарник е просто прекрасен! Състои се от три правоъгълни дървени кутии, всяка от които можe да побере две или три саксии или две саксии и ваза, а може би снимка в рамка. Това е прекрасна комбинация от декоративни детайли с много характер, но най-хубавото в нея e нейната простота. Това е нещо, което можете да направите сами, ако разполагате с малко дърво, боя или лак за дърво.

Лавиците в геометрична форма винаги са се съчетавали прекрасно със стенни цветарници, особено в съвременния интериорен дизайн. Да видим как можете си направите триъгълен стенен цветарник. Ще ви трябват някои неща: три парчета шперплат; малко лепило за дърво; трион; бормашина; няколко пирона и чук. Отрежете парчетата шперплат под ъгъл от 30 градуса и пробийте дупка в центъра на едно от тях. Дупката трябва да е с големината на саксията. Залепете парчетата едно за друго с помощта на лепилото и ги подсигурете с пирони. Окачете с болтове на стената. Всичко с формата на шестоъгълник изглежда модерно и красиво в минималистична среда. Интересна идея е да използвате плитки шестоъгълни кутии без капак, за да създадете рай от кактуси и дебелолистни растения в малки саксии, които можете да изложите на стената. Ако не ви се занимава с измисляне на метод за поливане или пък ви тревожи липсата на слънчева светлина, винаги можете да използвате изкуствени цветя вместо живи. Тъй като шестоъгълните саксийни инсталации се оказват хит, ще ви дадем идея как можете да засадите растения направо в тях, т.е. да ги използвате като саксии. На тази стена виждаме същите шестоъгълни поставки, но не съвсем. В долната си част шестоъгълникът има преграда, която затваря цялото дъно, което вече го прави лесно използваема саксия. Друг вариант е да скриете там малки вази със свежи цветя, така че само те да са видимата част.

Вместо обикновена саксия, може би ако се позабавлявате с идеята да адаптирате нещо нестандартно или рециклирано като саксия, би направило стенната ви градина наистина оригинална. В този случай виждаме малки кошници, който са превърнати в саксии. Можете да ги окачите с тел до огледало или снимка в рамка. Като говорим за рециклирани и адаптирани материали, трябва да споменем бурканчетата. Трансформирането им във ваза или саксия почти не изисква усилия и са много подходящи за декорации в селски стил. Можете да ги захванете за обикновена дървена плоскост като предварително завинтите няколко метални скоби с подходящ диаметър и после поставите бурканчетата в ринговете.

Идеите са многобройни, но често оригиналният дизайн не се крие в нещо сложно, а в трансформацията на нещо познато, смяна на формата или предназначението му, изборът на място, съчетаването му с различни десени и интериорни детайли, подборът на ярък свеж цвят, добрата аранжировка на стайни цветя – всичко това може да преобрази домът ви. Черпете вдъхновение от обекти като консерви, стъклени бутилки или буркани, дървени кутии, използвайте семпли естествени материали, които ще накарат интериорът ви да излъчва спокойствие, кокетност и непринуденост.

Стенната градина е предизвикателна задача, но с доза търпение, решителност, сърфиране из видеа с подробни инструкции и всички необходими материали и инструменти можете да постигнете ослепителни резултати, които дори биха изненадали вас самите. Експериментирайте и дайте воля на въображението си, за да се наслаждавате на домът мечта!

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.