Наскоро се влюбих в идеята за голямо огледало в цял ръст някъде в дома ми. Още не сме взели решение дали коридора или спалнята е по-удачният избор за такъв елемент…или може би, би стояло добре във всекидневната… Във всеки случай искам да има повече от чисто декоративна функция. Имайки предвид размерът, огледалото в цял ръст е всъщност доста практично. Големите, дълги огледала в комбинация с дървена рамка са особено привлекателни. Например това огледало е с елегантен и гладък дизайн, рамката е изработена от орехова дървесина в естесвен лак, а притежава и метална подпора, лакирана в черно, така че дори не е нужно да го монтирате на стената в избраната от вас стая.

Огледалата “Flag” проектирани от дизайнера У. Асанго будят интереса ни по друг повод. Те са с трапецовидна форма, което наистина ги кара да се откроят и им позволява да изпълняват както декоративна така и много функционална задача. Рамката е изработена от ясен и могат да бъдат окачени на стената или просто облегнати на нея.

Огледалата в цял ръст, които се облягат на стената са очарователни по свой собствен начин. Те имат онова непретенциозно излъчване, без задължително това да отнема от елегантността им. Много добър пример за това е огледалото “Rimmel” от дизайнера Е. Галина, тук го виждаме в рамка от ясен.

По принцип не очакваш огледало в цял ръст да е кръгло, но ето го и него. Това е огледало “Giove” създадено от дизайнера Т. Голзани. Кръглата рамка е изработена от орехова дървесина, можете да го окачите на стената или да го подпрете на нея. Ако намирате кръглото голямо огледало за екстравагантно, само хвърлете поглед на следващото ни нестандартно предложение от колекцията на “Camus Collection”. Това огледало, е с асиметрична форма и се държи на един единствен заострен крак от едната страна, който всъщност е част от това което изглежда да е рамката му.

Това са сериите “Succession”, които са колекция от огледала и табуретки с нещо общо в дизайна, имат големи , меки рамки, облицовани в естесвена кожа. Оледалото до земята е необикновено внушително, включващо рамка, която напомня повече на обвивка, която продължава и през задната му страна, запечатвайки огледалото като удобен, домашен халат. Огледалата до земята са перфектен избор за коридора. Възможността да се видиш в цял ръст точно преди да излезеш, да добиеш представа и да прецениш изборът си на тоалет, да видиш как се съчетава с “тези” обувки… Понякога това ви дава прилив на увереност.

От тези плюсове на този вид огледало можете да се възпозвате и в гардеробната си ако разполагате с килер за дрехи. Всъщност, това е задължителен аксесоар в килера за дрехи! Би било непрактично, да не можем да се огледаме точно докато се обличаме. Огледалата разбира се са доста по-разнообразни от това и можете да ги поставите на практика навсякъде. Това включва всекидневната. С голямо огледало в тази стая, можете да я накарате да изглежда по-голяма и просторна или просто да акцентирате върху хубава гледка, интересна инсталация, или мебел с която се гордеете особено.

Огледалата изглеждат прекрасно в комбинации едно с друго. Това обаче не се отнася само за малките стенни огледала, но и за големи като тези, които виждаме тук. Всяко от тях е напълно самодостатъчно от гледна точка на практичността, но заедно вече говорят за проявена естетика при избора, освен разбира се разпознаваемата им функционалност. Когато избирате огледало в цял ръст се опитайте да минете отвъд очевидното. Гледайте на него като на многофункционален аксесоар и винаги поставяйте на първо място задачата, която ще разреши с инсталацията си. В коридора например, може би е по-важно огледалото да съвпадне с особените размери или пък да ви дава възможност да се огледате от глава до пети, докато във всекидневната, то би изпълнявало друга функция – доста по-декоративна.

Спалнята е второто предпочитание за инсталация на голямо огледало до земята, след коридора. Това е обяснимо, тъй като често, там се помещава гардеробът и тоалетката. Както вече споменахме, помещенията свързани с нашата подготовака и обличане са практичен избор за огледало в цял ръст. Ако пък присъствието на огледала е само интериорен трик, всяка стая може да се възползва от тях. Винаги можете да сложите голямо огледало в трапезарията в случай, че тя не е толкова просторна колкото ви се иска. За мен, най-доброто решение за огледало до земята е да го облегна на някоя стена, вместо да го завинтя за нея. По този начин можете да коригирате ъгъла или дори да го преместите ако позицията му ви отегчи или започне да разваля динамиката на помещението.

Огледалото е незаменим аксесоар в дома. Не само защото ни дава представа как изглеждаме, а защото връзката с този обект е далеч по-интимна. Той е и прозорец и мълчелив свидетел на всички ваши преобразяваниия и настроения, някои от които ще види само то.

Предложихме ви някои идеи, които съвсем не изчерпват възможностите които ви предлага огледалото. Можете дори да направите подвижна инсталация със по-малки по размер огледала, в различна форма и цвят. Изпозвайте корда за да ги закрепите в подвижни дълги ленти, после ги окачете в градината или на верандата. Създават изключителен, отраяващ ефект при игра със слънчевите лъчи и могат да ги отведат и до най-неприветливите тъмни ъгълчета в дома ви. Бъдете изобретателни и имайте предвид особеностите на материала ако се впуснете в творчески задачи. Като цяло, трудно бихте сбъркали с огледалото, освен ако не го сложите срещу входната си врата. То, дори може да замести прозорец при правилна аранжировка в избраното от вас помещение.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.