Нишата в пространството с душ е предпочитана и като цяло, независимо от факта, че повечето хора я осмислят като “вечна”, това не ги стимулира да я премахнат , още повече – прави банята по-привлекателно място. Чудите се за какво бихте могли да я използвате? Ползата от нея не е напълно свързана с идеята за складиране, можете да откриете нейната практичността по много начини. От чисто естетическа гледна точка, нишата е семпла, стилна и разнолика. Добавете щипка индивидуалност и характер и ще се влюбите в тази концепция.

Ще започнем с уточнението, че нишата при душа е всъщност доста широко понятие. Тълкувайте я като ниша в банята, която изглежда добре при душа, но може да бъде практична навсякъде в мокрото помещение. Като тази тук например, която щраква елегантно точно над мивката и тоалетната. Тя е творение на дизайнерският екип на “Ardesia”, част от интериора на частен дом в Лондон.

Тази баня, реновирана от “ONG&ONG” в Сингапур, притежава, ниско разположена ниша в душ кабината, само няколко инча над пода. Изглежда доста практично да разположиш ниша ниско в стената до душа, защото е достъпна за всички (деца и възрастни) и понеже на това ниво не бихте могли да съборите нещо докато вземате душ.

Често нишите в пространството около душа са проектирани така, че да са почти невидими и да се сливат напълно с интериора. Това със сигурност не е избраната стратегия от дизайнера Фабио Галеатцо за проекта “Urban Forest” в Сао Пауло, Бразилия. Тези ниши са в абсолютен контраст с интериора и са подчертани отлично.

Местообитанията, проектирани от Реми Майърс, пък имат свой уникален дизайн. Заради ъгъла, това пространство вече изглежда малко, именно за това, той подхожда различно. Опитва се да държи интериора, колкото се може по-семпъл и колкото се може по отворен, като въпросната ниша, сливаща се изцяло със стената и нейните прозрачни лавици.

Ъглова ниша или рафт е винаги добра идея, когато искате да оползотворите иначе неизползваемо пространство. “Perianth interior design” правят тази малка, особено удобна душ кабина за пристройка в стара къща в Ню Йорк.

Понякога нишата може да се отличава, друг път – да изглежда абсолютно естествено в помещението, като например тази проектирана от “1:1 arquitetura:design”. Нишата е с точната дължина на прозореца, изглежда сякаш има два отвора в самата стена.

Ако ви съблазнява идеята да използвате нишата в две направления едновременно, като архитектурно преимущество и дизайнерски елемент, изберете тухлички. Мини плочки или тухлички в контрастен с останалият фаянс цвят. Бяло-синята комбинация на “Ibra Rosano Design Architects” в тази баня е страхотен пример.

Вертикалните ниши са перфектното решение ако искате да подчертаете височината на банята или да ги сложите в тясното пространство на някои душкабини. Тук имаме пример от дизайнерският колектив “a_collective” създаден в съвременен дом в Сингапур.

Когато говорим за малки бани, трябва да се спрем на реновираната баня от дизайнера Пол К. Стюард в Торонто. Въпреки ограничената подова площ, тази баня изглежда изненадващо отворена и просторна. Всичко се дължи на голямото носещо се огледало, подбраната деликатна и светла палитра, добре постигнатият контраст и цялостният минимализъм на помещението, което включва тесен и дълъг прозорец и малки ниши под душа. Подобна дизайнерска стратегия избира и архитект Сара Уалър, когато проектира дома си. Можем да забележим няколко допълнения като светещата LED лента под огледалото, разположението на нишите при душа, нотката зелено и стъклената преградна стена на душа.

В този душ има дори нещо поетично. Отчасти се дължи на черната рамка и начина по който тя контрастира на белите плочки, но също така и заради това малко, квадратно прозорче и вградената ниша над пейката.

Тази баня в бяло като основен цвят, с черни акценти и детайли в златно, е пример за съчетаването на традиционното с модерното с лека нотка класическа красота. Тук, отново нишата около душа е важен интериорен момент.

Студио “Post Architecture” са свършили отлична работа в обновяването на това старо местенце в Торонто. Банята е изключително спретната и красива. Има прекрасна лъскава ниша, която свързва две съседни стени и е подчертана чрез светещи ленти скрито осветление. Всичко това право помещението футуристично и изтънчено.

Трио ниши под душа е елементът, който създава симетрията в тази баня, проектирана от Патриция Салес. Като цяло това е един доста луксозен и елегантен дом. Банята сама по себе си е доста просторна с божествена душ кабина и фаянс силно напомнящ естествен камък и като текстура и като цвят.

Представете си душ нишите като пестящата пространство алтернатива на лавици или рафтове окачени на стената. Предлагат място за съхранение на вещи, без да карат пространството да изглежда малко и претъпкано. Точно като тази, нишите са издълбани в стената. Къща в скалата от архитект Скот Алън.

Вани и ниши са също добър тандем. Всъщност, нишата може да стане новият постоянен дом на всички онези нещица, които обикновено тъпчем по ъглите на ваната си. Прекрасен начин да поддържаме чистота и ред в банята.

Това комбо-вана и душ кабина от дизайнерите на “Minosa Design” наистина ни влезе под кожата. Всъщност, двете части изглеждат сляти в едно общо пространство, благодарение на напълно прозрачната разделяща ги стена. В допълнение, дизайнът е хомогенен, добре балансиран и в двете части, с всички онези ниши, които го правят наистина семпъл.

А какво да кажем за банята, проектирана от Дженифър Бунса, освен че изглежда наистина примамлива и уютна. Подът е дървен, а стените и тавана са покрити с плочки в два различни допълващи се десена. Нишата се допълва с тавана и това я кара да изпъкне без да бъде нуместна.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.