Ако имате затрудения с поливането на вашата градина, намирате се в засушен район или просто нямате възможност да инвестирате в автоматична поливна система, то тези алтернативни идеи за озеленяване са точно за вас.

алтернативни идеи за озеленяване

Тези 5 устойчиви на суша идеи за озеленяване изглеждат толкова свежи и модерни, че успяха да ни вдъхновят. Можете да ги приложите във вашата градина, дори ако опазването на водните ресурси не е пъроначалната ви цел.

1. Сменете тревата с изкуствена
И това не е единствената причина да смените тревата, обичаща вода, с по-устойчива такава на суша. Днешните градини, които не изискват голямо наличие на голямо количество вода, не са само интелигентни и на мода – те са направо прекрасни. Тревата е най-големият “консуматор” на вода в двора и изисква задължителна поддръжка. Освен поливане, тя трябва и да се поддържа – косене, аериране, торене, повторно засяване и т.н. Изкуствената трева дори не трябва да изглежда като професионално футболно игрище в неоново зелено. Има много реалистични изкуствени варианти трева в различни цветове.

алтернативни идеи за озеленяване

2. Сменете тревата с чакъл и камъни
Изкуствената трева изглежда по-реална от всякога, но с добавянето на чакъл, камъни и павета, градината придобива съвременен, минималистичен вид. Тя все още не изиксва поддръжка (изисква нулево количество вода) и е чудесен контрапункт на сукулента и мястото за палене на огън.

алтернативни идеи за озеленяване

3. Използвайте растението сукулент във вашия градински дизайн
Можете да съчетаете най-различни видове – засадете алое вера или сукулент в различни цветове.

алтернативни идеи за озеленяване

 

алтернативни идеи за озеленяване

4. Засадете декоративни треви, растения или храсти, които са устойчиви на суша
Много видове треви са устойчиви на суша и са идеално решение за градина с дефицит на вода. Някои от най-красивите такива са невен, хибискус, люляк, мак, здравец.

алтернативни идеи за озеленяване

5. Ако не можете да живеете без цветя, засадете трайни насаждения
Възможно е да създадете цветен и устойчив на суша пейзаж, просто като изберете правилния асортимент от сукуленти и цветни треви. Но ако обичате да виждате цветя във вашия пейзаж, заложете на трайни насаждения, които са по-здрави и изискват по-малко вода. Това са маргаритки, бял равнец, салвия, ароматна и цветна лавандула.

алтернативни идеи за озеленяване

алтернативни идеи за озеленяване

Устойчивите на суша растения могат са модерни и вдъхновяващи. Кой бихте опитали за вашия двор или градина?

Източник: http://freshome.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.