Институтът Pantone обяви за цвят на годината за 2018PANTONE 18-3838 Ultra Violet. Институтът е известен със своята система за съответствие на цветовете.

Огромна изненада или очакван избор е цветът на 2018? Нашите приятели от АУЛИ студио ще отговорят на този въпрос и ще ви дадат ценни съвети как да приложим цвета в интериора.

Институтът Pantone прогнозира тенденции в цветовете в глобален аспект и е своеобразен съветник на бизнеса да взима най-ефективните решения за цвета на своите марки и например продукти. Признат е по цял свят – водещ източник е на информация за цветовете като сезонно прогнозира за тенденциите, цветовото развитие и изготвя препоръки за палитри на продукти и корпоративна идентичност. Големите световни брандове използват психологията и силата на емоционалното въздействие, което имат цветовете, в своите стратегии за дизайн и брандинг.  Компаниите предават дълбоки послания чрез цветовете. За дизайнерите цветовете са източник на вдъхновение. Изборът за цвят на годината е момент, който осигурява насоченост към дизайна и трендовете, отразявайки целогодишната работа на института Пантон.

Драма и мистика – това излъчва виолетовия цвят. Той е както оригинален и въздействащ, интригуващ, енигматичен, сложен и провокативен, символизиращ необятното, с поглед към бъдещето – това е Ултра Виолет.

Бъдещето е … лилаво, казва В. Фридман в статия за Ню Йорк Таймс.

Леатрис Айземан изпълнителен директор на Pantone споделя, че това всъщност е бил любим цвят на архитекта Франк Лойд Райт. Освен това, Принс, Дейвид Бауи и Джими Хендрикс внасят нюанси на Ultra Violet в западната поп култура, като израз на тяхната индивидуалност. Пако Рабан пък го увековечава като създава парфюмът Ultraviolet. Кристалите на аметистът са неразделна част от СПА центровете.

Наблюдава се тенденция лилавото да навлиза в модата през определени периоди в историята и често е средство за художествено изразяване. Както в модните среди, така и в дизайна, цвтът дава изключителна дълбочина и сила и се съчетава отлично с различни цветове от топлата и студената палитра.

Снимков материал: Pantone Color Institute, Elle Decor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.