Ах, скандинавския стил, толкова изчистен, но въпреки това толкова пленителен. Все повече собственици на жилища предпочитат да обзаведат дома си спрямо скандинавски тенденции. С фокус върху опростеността, минимализма и функционалността, това дизайнерско движение, което се появява през 50-те години на миналия век, продължава да придава изключително усещане за уют и елегантност в домовете. Скандинавският стил често вдъхновява дизайнерите, които искат да създадат изчистен, функционален и комфортен интериор, който да отговаря на същността и нуждите на своя собственик.

Апартамент „Мастило“ е дело на талантливия интериорен дизайнер на студио за интериорен дизайн Моми Студио – Антония Саранеделчева. Дизайнът на този апартамент е вдъхновен от желанието на собствениците да живеят в изчистен, елегантен и уютен дом. Друг фактор, който оказва влияние при създаването на интериора е голямата им любов към морето, която е интерпретирана в сините и изумрудено зелени нюанси, които са притворени в едно съвременно градско жилище. За да се отвори пространството в дневната, са направени някои конструктивни промени в жилището. Кухнята се обединява заедно с едната спалня, което позволява новата дневна да бъде много по-просторна. Една от актуалните тенденции напоследък е именно отвореното пространство, в което са комбинирани дневна, трапезария и кухня в едно.

Една от основните характеристики на скандинавския интериор е светлината, която е силно застъпена в този апартамент. Естествената светлина подчертава елегантния стил на интериора, а висящите и стенни медни лампи, които присъстват почти във всяка стая са красив акцент. От гледна точка на мебелите е заложено на функционални и изчистени линии. Меката мебел, масите и столовете са с меки, закръглени ръбове в естествени нюанси. Типично за скандинавския стил са семплите мебели. Друг акцент в интериора определено са графичните растери в текстила на мебелите, килими и плочки. Дизайнерът споделя, че са запазени оригиналните подовите настилки в жилището – естествен дъбов паркет, който е бил рециклиран. Теракота в коридора и банята също е светъл, като при него е заложено на геометрични шарки. Детската стая е изключително светла, а мебелите са решени в бяло. Разпределението е така направено, че да има повече пространство за децата, за да могат да играят. Цветовата палитра е с пастелни тонове, които действат успокояващо и в същото време създават жизнерадостна атмосфера.

Спалнята на родителите също е скандинавски стил, в който впечатление прави умелата комбинация между белите мебели с изчистени линии и по-наситените изумрудени нюанси на стената, които са вдъхновени от любовта на собствениците към морето. Много добре подбрани са и акцентите в интериорния дизайн на спалнята, а именно месинговите стенни лампи и аксесоари.

Красивата и функционална кухня е сърцето на всеки дом. Тук цвета на мебелите е в наситено син цвят. Много силен акцент в кухнята са графичните растери в плочките, които плавно преминават и се срещат в текстила на столовете около трапезарната маса, както и в килима и текстила на дневната. Няма как да пропуснем и банята, която безспорно прави впечатление с избора и комбинацията на бели плочки с различни геометрични шарки по тях. Коридорът е другото интересно реализирано пространство, при което е решено стените да бъдат в бяло, а тавана в наситен син цвят. Друг хващащ окото акцент са красивите картини и висящи медни полюлей, които осветяват.

На финала бихме казали, че това е един модерен, красив и изключително функционален дом, който безспорно отразява всяко едно желание и същност на собствениците. Един различен прочит на скандинавския стил и претворяване на морските сини и изумрудено зелени нюанси, в едно съвременно градско жилище.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.