Палети и люлки! Две от най-любимите ни неща се сливат в едно и резултатът е – люлка от палети! Звучи и изглежда непретенциозно и все пак, е перфектният проект от типа „направи си сам“, дори за начинаещи, понеже изисква минимални умения и също толкова малко материали. Дървените палети се намират лесно и можете да ги купите изгодно, ако въобще ви се наложи да ги купувате. От там нататък всичко зависи от вас и в какъв проект ще ги вложите. Може би тези идеи ще помогнат.

Първо, да видим какви материали са ви нужни, за да си направите люлка от палети. Списъкът с покупки е доста къс и лесен: палет, малко дървен материал, бормашина, въже, няколко болта, трион и матрак. Бъдете изключително внимателни, когато окачате люлката. Тя трябва да е безопасна и добре подсигурена. След като сте се погрижили за това, можете да се занимаете с комфорта и външният и вид. 

Впечатляващо е какво може да направи човек само с два палета и найлоново въже. Това е перфектното лятно занимание, едната мебел, която може разведри мързеливите летни следобеди или ранните сутрини през уикенда, когато всичко което ти се ще, е да се наслаждаваш на времето някъде на открито. Направете преживяването още по-вълнуващо, като се постараете да постигнете максимален комфорт в люлката. Използвайте различни възглавнички и одеяло, понеже навън винаги може да захладнее.

Ако пък искате да си направите стол-люлка от палети, ще трябва да стартирате от разглобяването на един палет, после използвайте някои от дъските, за да направите седалка, а останалите за облегалката. Съединете двете половини и сте почти готови. Можете да добавите и облегалки за ръце ако искате и да го завършите с прикрепянето на веригата с болтове.

Ако искате да използвате палетите оптимално, трябва да знаете как да ги разглобите правилно. Старайте се да не увреждате дъските, които така или иначе са част от вашата конструкция и проект. Например, можете да използвате част от тях за да направите облегалка на люлката. Не е нужно да е сложно! Просто я закрепете към седалката под удобен за сядане ъгъл. Другата важна част от проектът ви е да подсигурите окачването на въжето. Използвайте шайби от двете страни, външната и вътрешната страна на люлката. Разбира се особено важно умение тук е да можете да връзвате здрави възли.

Вече споменахме, че конструирането на люлка от палети е лесно, особено ако не планирате да добавяте екстри като облегалки и прочие. Ние останахме очаровани от това, че палетът е боядисан в ярък, забавен цвят.

Ако обичате комфорта това е вашият проект! Може би, вместо обикновен люлеещ се палет, искате да си направите люлеещо се легло. За този проект трябва да се запасите с повече от палет, може би три или даже четири ще ви стигнат. Разглобете ги и започнете с конструирането на платформата, после задните и странични стени. Можете или да направите люлката по размера на вече съществуващ матрак, или да отрежете матрак по размера на люлката.

Това повече прилича на шезлонг отколкото на люлка и може да бъде направена от палети, рециклиран дървен материал или дървени дъски под формата на остатъчен материал. Най-важният инструмент в този проект е бормашината. Ще я използвате, за да пробиете всички тези дупки в дъските, а после ще увиете въже през тях, за да получите тази подвижна форма.

Има безброй начини да персонализирате люлка. Ако планирате да използвате дървени палети като основа, спокойно можете да покриете само част от нея с матрак и да оставите някакви участъци открити, за да послужат като странична масичка. Можете да боядисате горната му част и да внесете малки цвят в люлката. 

Сега, когато вече знаете това-онова за конструирането на люлка от палети, можете да си направите свой собствен проект. Започнете от намирането на добро място за самата люлка. Може да е на верандата или закритата тераса, но също така би стояла прекрасно в градината закачена на дърво. В зависимост от това къде сте решили да окачите люлката, можете да планирате размера, формата и други дизайнерски детайли. Ако смятате да я окачите навън в незащитен район, може би е добра идея да използвате свалящи се матраци и непромокаеми материали.

Тези предложения са по-близо до люлката, с която сме свикнали. Малки са и изглеждат сладко, освен това размерът им ги прави подходящи и за монтаж в закрити помещения. Биха се спускали грациозно от някои висок дървен таван с арка.

Това, че днес сме се спрели на дървените палети като базов материал, не означава, че не можете да използвате друг материал за вашата люлка. Най-лесният вариант и заместител би бил да използвате дървени изрезки от по-стари проекти или дори да си намерите такъв от някоя дърводелска работилница. Бихте могли да спазарите добра цена. Ако все пак искате да използвате дървени палети, се уверете че дървото е в добро състояние. Препоръчително е да се мине с байц, а после с лак за дърво, това ще ви отърве и от различни нежелани паразити в дървеният материал. Също така ако планирате да закачите люлката на открито е добра идея да използвате корабен лак за дърво или да се консултирате с някой в местната железария за друго водоустойчиво и запечатващо покритие за дърво.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.