Прозорец в тавана, гледащ към звездите, или известен още като капандура у нас е специално изживяване. Повечето от нас си представят, че предимството на таванския прозорец е свързано само с пропускането на повече естествена светлина, защото постоянно говорим колко е важно това. Ще ви изненадаме или не, но ще споделим, че извън чисто естетическата наслада от гледката към звездите, има и практически преимущества. Например, ако имате нисък таван, един прозорец в него, създава усещането за простор и неограниченост. Ако изберете да ситуирате трапезарията под него, получавате кът за хранене под короните на дърветата, а ако е над леглото ви, можете да броите облаци или да се наслаждавате на звездното небе нощем.

Като цяло всяка стая ще придобие доста Дзен усещане с подобен светлоизточник. Също така може да експериментирате с наклона и размера на прозореца, за да разкрие повече или по-малко от екстериора около дома ви. Според нас, едни от най- сериозните бенифициенти са стайните цветя, които ще виреят на воля под слънчевата светлина.

Друг ефект на капандурата е, че създава спотлайт- т.е. каквото и да поставите под нея, ще изглежда сякаш е под светлината на прожекторите. А ако разполагате с частичен втори етаж, може да го превърнете в спалня, която няма да изглежда схлупена и тъмна, защото над нея има един или повече прозорци.

В преобразени и адаптирани помещения, които не са били жилищни площи, прозореца на тавана, може изцяло да замести останалите прозорци. Тоест, можете да освободите площ върху стените, за да я използвате за арт инсталации или домашната библиотека.

Таванските прозорци са изключителен помощник в дълги стаи. Ако всекидневната ви е дълга стая с тъмни участъци, един прозорец на тавана решава проблема с достъпа на светлина радикално.

Разбира се, с толкова светлина не можем да не ви напомним за ползата от отразяващи повърхности. Създавайте отблясъци и светли петна когато и както можете- огледала, лъскави плотове, аксесоари, полилей. Всичко това, ще създаде уют и интересна игра на светлосенки.

Източник:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.