Ако приемем, че домът ни трябва да е най-съкровеното и спокойно място за нас, какво по-добро от избора на интериор вдъхновен от Дзен философията. Точно като Дзен градина, в която можем да се отдадем на духовни пътешествия, нашето „вкъщи“ би следвало да предлага такава възможност. В тази статия се фокусираме не само върху японския Дзен, но и върху модерната му трактовка у дома. Възглавници за сядане по пода, акомпанирани от ниска маса за хранене са една възможна стъпка в тази посока. Тъмните дървесни тонове пък, контрастират на млечния бекдроп като подсилват усещането за идилия.

Това пък е вариант да избегнете седенето на пода, просто повдигнете цялата трапезария върху постамент. Стенните рафтове, леко излизащи от края на стената от своя страна, напомнят за японска пагода.

В съвременният японски дом е широко застъпен минимализмът и фините чисти линии. Всичко се корени в точния баланс ако искате да получите онова Дзен уещане. Също така се стремете към сеплост и се опитайте да избегнете безпорядъка, тъй като той със сигурност не е част от тази източна философия.

Също като японския храм в Който, поканете природата у дома или поне направете опит да бъдете заобиколени от зеленина.

Пътеките, осигуряващи мекота в помещението също са неразделна част от този дизайн.

Играйте си с естесвената светлина и всички възможни отблясъци и сенки, които тя осигурява.

Не забравяйте, че Дзен означава хармония преди всичко. Една стая организирана в този стил не предполага наличие на електронни и електрически уреди.

Добавете двойка плъзгащи врати, за предпочитане от естесвени материали, за да подсилите усещането за непринуденост.

Стремете се към използването на материали като бамбук, дърво, коприна и лен.

Що се отнася до спалнята- ниското легло на платформа в японски стил е вашият отговор. Не пропускайте растителния елемент в спалнята и семплите линии. Съвременната японска спалня разполага с подсветки и вградени странични плотове като не нарушава правилото за меки и топли естесвени тонове в интериора.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.