Днес разглеждаме креативна идея за бързо преобразяване на апартамент. Дизайнерите от IRchitect ни показват „как се прави“…

Обикновено, когато обсъждаме дизайна на интериора, говорим за естетическите аспекти – как да постигнем специфичен външен вид, на кой декоративен стил трябва да подражавате, кои са новите дизайнерски тенденции, които трябва да проверим… Това е само едно парче от пъзела. Област, която не винаги се взема под внимание, е ефектът на интериорния дизайн върху вашето подсъзнание. Вярвайте или не, изборите, които правите, свързани с това как да изглежда вашият дом, ще имат документиран ефект върху вашите емоции и възприятия. Цветът на стените във вашата кухня може да допринесе за вашето безпокойство.

Изборът на цвят влияе на вашето настроение! Не е изненада, че цветът е основен компонент на начина, по който преживяваме света около нас. Но това, което може да бъде изненадващо за някои, е фактът, че цветовете в нашата околна среда имат ефект върху настроенията и емоциите. Когато започнете да концептуализирате интериора на вашия дом, уверете се, че използвате цветове по начини, които отговарят на тона, който искате да създадете в пространството. Съвременната цветна психология датира от началото на 19-ти век, когато Йохан Волфганг фон Гьоте публикува книгата си „Теория на цветовете“.

Жълтото, използвано за акцентите в този дом, е свързано със щастие и творчество. То се съчетава  добре в комбинация с успокояващи неутрални и земни тонове и в стаи с много естествена светлина, за да създаде спокойна обстановка. Сивият цвят пък дава усещане за спокойствие. Използвайте сиво в помещения като домашни офиси или бани.

Може да живеете дълго време в едно жилище, но какво всъщност го прави дом? Нови завеси, осветление, освежаване на кухнята – и апартаментът се преобразява.

Текстил, цветове, осветление и нови корпусни мебели карат дневната в този апартамент да засияе. Цветът е страхотен, нали? А познахте ли под него стария диван от Икеа? Не винаги ефектното решение е скъпо. Вграденият шкаф над дивана помага двете помещения да прелеят едно в друго.

Завесата обединява различните прозоречни отвори и омекотява светлината. Различните групи осветителни тела приканват към създаването на различни сценарии в дневната зона – спокойна вечер с книга или парти – подходящата атмосфера се създава с натискането на бутон.

Специално подбраният тапет с геометрични елементи внася цвета и настроението от дневната и в антрето. Темата му, успокоена и овладяна, влиза и в спалнята. Там текстилът и тапетът се допълват, за да създадат уютна и спокойна атмосфера.

В кухнята дизайнерите са пребоядисали вратичките – и се оказва се почти достатъчно. Добавен е един поръчков шкаф – и готово! Апартаментът е преобразен и освежен!

Защото средата, в която живеем, определя нашата креативност – кара ни да се чувстваме добре, да даваме най-доброто от себе си…
Готови ли сте да преобразите вашият дом?
 Дизайн: irchitect.com / арх. Мартина Радева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.