Когато споменем сгъваемо стенно легло, неизбежно се сещаме за леглото Мърфи, носещо името на създателя си Уилям Лорънс Мърфи. Легендата разказва, че тази идея му хрумва в период, в който той живее в една единствена стая. Воден от желанието си да може да кани гости и да се забавлява, без това да изглежда сякаш ги кани в спалнята си, той решава да придаде на стаята си вид по-скоро на гостна или всекидневна. Съвременното сгъваемо стенно легло е еволюирало и вече предоставя повече екстри, като вградени ракли, скрито осветление или пък е част от по-сложна мултифункционална мебелна конструкция.

Стенните сгъваеми легла на практика не заемат място и това ги прави идеални за малки апартаменти, стаи в общежития, домове на колела или хотелски стаи. Компании като Studiomama разкриват изцяло практичната им страна в този реновиран интериор на малка къща в Лондон. Тази комплексна мебел е проектирана специално за това място и включва сгъваемо легло, бюро и две разгъващи се пейки. Дизайнерите смело прегръщат идеята да преобразят това малко пространство в удобен и уютен дом и финалният резултат е зашеметяващ.

Сгъваемите легла набират популярност през 2010, предимно по икономически причини, все повече хора предпочитат да ремонтират малкият си дом вместо да се преместят в по-голямо жилище. Малко и икономично не значи задължително евтино и грозно. Всъщност дизайнерите от Cocoon9 ни показват точно обратното с обзавеждането на този микро дом. Това са предварително подготвени конструкции, независимо от малкия си размер и успяват да комбинират функционалност и лукс по един удовлетворяващ и хармоничен начин.

Тайната на удобния живот в малък дом е почти винаги да се насочите към мултифункционални мебели. Когато Роса и Робърт Гарено проектират своят малък дом от 60 кв.м., те добре знаят, че трябва да се възползват от всяко ъгълче свободно пространство като същевременно запазват стените изчистени, без да ги претрупват и така поддържат просторна и лека атмосфера у дома. Това е постигнато не без помощта на легло Мърфи, тайници за съхранение на вещи и многофункционални мебели.

Мебелите с различни и комбинирани функции са изключително удобни при помещения с изместена или тотално сменена функция. Например дизайнерите от Waataa прекрояват три офиса в три отделни апартамента. Проектът е осъществен в Португалия и въпреки малката си площ, те изглеждат много свежи и просторни. Това е постигнато с помощта на специално проектирани мултифункционални мебели за тях. Синият модул, който виждаме тук, е особено интересен. Изглежда много обран и изчистен, но компактността му крие много изненади, включително сгъваема спалня.

Това пък е проектът на Petr Hajek, който проектира това интересно жилищно пространство в Чехия. Къщата не е компактен блок, а конструкция, напомняща цвете. Всяка от стаите има изглед към различна част на градината около къщата. Стаите са доста малки, разположени, всяка срещу различно дърво, и дизайнерите са подходили минималистично към интериора, за да избегнат усещането за бъркотия. Когато леглото се прибере в стената, стаята изглежда почти празна и основният фокус е гледката навън.

Животът на цяло семейство в малък апартамент е предизвикателство и не е лесен, но ако някак успеете да оползотворите пространството оптимално, изведнъж площта губи значение и домът ви може да стане дори уютен. Да откриете просторен апартамент по джоба ви в Ню Йорк е доказано невъзможна задача. Вместо това, тричленно семейство решава да се нанесе в апартамент с площ от 62 кв.м. като го преобрази изцяло. Сгъваемите легла се оказват брилянтна идея, позволявайки на семейството да се възползва пълноценно от площта на спалнята и детската стая, когато са прибрани в стената. Заедно с плъзгащата се врата, стенните инсталации образуват L-образно пространство, което обособява спалнята, а тя може да бъде отделена с помощта на вратата.

С две кухни и веранда над главите си, собствениците на този мансарден апартамент в Торонто, могат да го използват като дом или галерия. Тъй като партитата не са рядкост, малката уютна сгъваема спалня остава закътана и усамотена. Естествено, когато леглото е прибрано, мястото е доста спретнато. Простотата е равна на щастие и точно този девиз е вдъхновил дизайнерите от проекта lifeEdited. Състезанието генерира много и брилянтни интериорни решения, като това например, разкриващо възможностите на едно помещение, което се използва и като всекидневна, и като спалня. Трансформирането му от местенце за през деня в спалня е бързо и лесно. В момента в който приберете леглата в стените, цялата стая става просторна и отворена.

Чували ли сте за Nano? Nano Studio е мини апартамент, проектиран за студенти. Това е част от проект, целящ да създаде около седемдесет подобни студиа, интегрирани в цял комплекс, разполагащ с фитнес зали, увеселителни кътчета, музикални стаи, стаи за учене или срещи, места за съхранение на вещи. Удобство и уют на достъпна цена – около това са се обединили създателите му. Самото студио се състои от бани, кухни, кабинет за общо ползване и място за спане, което може да бъде трансформирано в бюро, в момента в който приберете леглото в стената.

Може би, това стенно легло Мърфи ви изглежда странно тук? То е вградено в по-голям мебелен модул, който се разпростира по дължина на едната цяла стена и е тук, за всички ваши гости, които останат да пренощуват неочаквано. Идеята е гениална, имайки предвид дългото и тясно пространство. Доста по-неразумно би било да разделите такъв апартамент на отделни миниатюрни стаи.

Екипът на Normal Projects вижда предизвикателството в това да обхванеш всички аспекти на големият дом и да ги побереш в много по-малко пространство. Те се опитват да мислят неконвенционално и се спират на кутията като източник на вдъхновение. Екипът ръководи реновирането на апартамент с площ 41кв.м. в Ню Йорк. Те решават да вградят една голяма комплексна мебел по протежението на една от стените на апартамента като вградят всичко необходимо за апартамента: сгъваемо легло; нощни шкафчета; килер; библиотека; кухненски шкаф и дори мини офис.

Компактни, удобни и умни – съвременните мебели за вграждане посредством находчив дизайн и смели проектантски решения могат да превърнат малкият ни апартамент в приспособим източник на уют и забавления.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.