Тази черна дървена къща се намира в покрайнините на Сиатъл и е разположена в чакълест двор, който позволява на собствениците си да се усамотят, но и ги защитава от скитащи лосове. Имотът, наречен „къщата с двор на реката“, се намира във вечнозелената гора по протежението на бреговете на река White river, които са част от специално проектиран резерват за лосове.

Местното дизайнерско студио Robert Hutchinson architecture проектирали едноетажната постройка компактно (тя е 177кв.м.) и с грижа към заобикалящата я природа. Външната облицовка на къщата е от западен червен кедър в черен байц, за да се слее с околните дървета. Някои дизайнери прибягват до дървесина в черно с цел да скрият хижа в гората – такива примери можем да открием в Уисконсин и Северна Каролина. Другата цел е клиентът, който в този случай е и главен архитект на къщата, да се сдобие с дзен скривалище от забързания живот. За целта, екипът изгражда структура подобна на двор от черно дърво. Вътрешността на дървеният двор се състои от подова настилка от калдъръм и чакъл, каменна пейка и гледка към върховете на дърветата. Лицето на къщата е изцяло стъклено, за да пропуска максимално количество естествена светлина вътре, а дървената стена отвън държи на разстояние любопитните лосове.

Архитектът и собственик Робърт Хътчинсън споделя, че проектът е бил организиран и ориентиран около идеята за къща с дървен двор, но са целели да направят прехода плавен – от подобното на двор пространство към вътрешността на къщата, осигуряващ много естествена светлина и свеж въздух във всяко кътче.

Къщата се състои от две части, които се издигат последователно една около друга. В първият ринг е дворът и гаражите, а вторият е самата къща, която е от блокова конструкция, залепена за вътрешната стена на двора, разполагаща с голяма открита кухня и трапезария, основната спалня и дори закрита веранда.

Въпреки че в оградата има само няколко отвора, то предната част на къщата е богато решена в стъкло и плъзгащи се френски прозорци, които да ви отведат в градината. Помещенията вътре са с висок таван и семпъл интериор. Навсякъде виждаме открити дървени греди и подпори, стените са в бяло, а подът също е дървен. Черният метален комин на камината в дъното на закритата веранда е прекрасен акцент със струпаните дърва за огрев отстрани.

Така го описва и собственикът, като място с основен акцент – високите и естествени тавани осигуряващи постоянна връзка с природата. Другият специфичен и притегателен елемент безспорно е камината, решена в черно и превърната във фокусна точка в помещението.

Къщата е произведение на изкуството, заради минималистичният дизайнерски подход и интегрирането на заобикалящата я природа. Всичко е в приятни контрасти, с не повече от една или две фокусни точки, деликатни акценти от естествени материали и всичко това окъпано в много естествена светлина. Резерватът осигурява идеално прикритие сред дърветата, а собственикът споделя, че той и екипът му са се забавлявали от факта, че защитените лосове смятат къщата за естествена особеност на терена и част от своя хабитат.

Източник

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.