Предстои ви продажба на дома, който обитавате? Тези 10 незаменими съвети ще ви помогнат да вдигнем пазарната стойност на дома!

Независимо дали искате да продадете жилището си или търсите да внесете трайни промени в него, има известни подобрения, които могат да повишат пазарната му стойност. Ключът е да вземете предвид широкия вкус на купувача ако продавате – какви промени биха се харесали на повечето хора? Ако пък правите основен ремонт за себе си – какви биха били промените, които биха подобрили качеството ви на живот?

Ето десет предложения от нас, които си струва да вземете предвид.

Боядисайте!
Чували сте го преди и ние няма да спрем да го повтаряме, но наистина, метод номер едно за освежаване си остава боята. Един от най-евтините начини да получите свеж, чист интериор (или екстериор), който е еквивалент на добра пазарна цена. Ако продавате, придържайте се към неутралните цветове, тъй като са най-предпочитани, но ако планирате да се задържите – давайте смело с по-ярки цветове. Боядисайте дома си както ви харесва.

Внесете технологичен привкус!
Това, разбира се, е ъпгрейд, който ако бързате може да пресуши джоба ви, но има дреболии, които са изпълними и биха допринесли за пазарната стойност на мястото. USB кабели, готови за употреба; технологично интуитивно място за забавления или нещо по-простичко, като специално проектирано място за таблет или лаптоп ще накара домът ви да изглежда по-високотехнологичен и той ще притежава по иновативна нотка. Има и по-финансово щадящи промени, които можете да въведете. Една от идеите е да обърнете внимание на осветлението в дома. Няколко LED ленти, поставени на стратегически места или цяла модерна LED инсталация биха допринесли много за по-шикозното излъчване на дома ви.

Направете освежителен ремонт на кухнята!
Кухненският ремонт много често излиза от контрол и това е нещото, което искаме да избегнем тук. Под освежителен ремонт разбираме инвестиция, която има средна възвращаемост от 83% и включва неща като смяна на лицето на кухненските шкафове, подмяна на всякакви плотове, инсталация на енергоспестяващи уреди и други. Начинът по който изглежда кухнята често е крайъгълен камък при продажба, ето защо си струва да обърнете внимание на това.

Проверете подовите настилки!
Износен под, особено черга или килим могат да ви издънят. И всичко това, само защото просто сте свикнали с начина по който изглеждат и постепенно сте спрели да им обръщате внимание. Огледайте подовете внимателно, инспектирайте ги и внесете промени където е необходимо. Купете едно две нови килимчета/черджета или просто занесете вашите на професионално изпиране.

Всички обичаме местата за складиране на вещи. Нищо не би си подавало носа нежелано ако имахме стаи в изобилие, но в реалния живот, почти никога не намираме място за да “скатаем” нещо от поглед. Оказва се, че складът е лукс. Решението – изнесете склада пред погледа на наблюдателя. Съчетайте различни методи и идеи: висящи лавици, от които стават чудесни стенни арт инсталации. Табуретки с вдигаща се седалка, столовете или маси тип куб с кух център са идеални за съхранение на леки завивки, играчки или списания.

Вкарайте банята в крак с модните тенденции!
Експертите в областта твърдят, че средната парична възвращаемост при ремонт на банята е 74%, така че има смисъл във всяко подобрение в банята. Всичко, което може да я накара да изглежда по-съвременна добавя към нейната стойност. Красиви кранчета за мивка или нови мивки, функционални будоари или други практически екстри, всичко би я оскъпило. Тук има уловка обаче, запомнете, прекалено голямата баня, която очевидно е отнела от пространството на друго ключово помещение като спалня например, няма да добави стойност, а по скоро би имала обратен ефект върху цената на жилището.

Сменете старото обзавеждане с ново.
Малките, фокусирани върху детайла подобрения, могат да имат голям ефект в общото усещане на дома. На практика, ако смените шкафовете в банята или кухнята, те се превръщат в чисто нови помещения. Дори ако нямате възможност да подмените по-масивните шкафове или тоалетки, сменете облицовката ще получите драстична промяна на ниска стойност. Просто подменете износените закачалки и поставки-детайлът е всичко.

Отворете пространство.
Това е едно от големите изисквания, на които трябва да отговори дома ви – голямо чисто и свободно подово пространство. Простор е това, което търсят повечето семейства в днешно време. Място, където всички да са заедно, но да могат да продължат да се занимават с това, което им носи удоволствие. Дните в които имахме нужда от отделна стая за всичко, готвене, четене, ядене, са в далечното минало. Ако можете да си позволите да откриете свободна площ, то това би оскъпило дома ви както нищо друго.

Подредете дома си!
Това е един малко по-странен съвет, но имайте предвид, че добре организираното пространство създава впечатление за по-голяма площ и простор, понеже липсват натъпкани или излишни вещи наоколо. Това кара дома да се усеща по-уютен, по-вкъщи и определено по-достатъчен от гледна точка пространство.

Увеличете осветеността.
Дизайнерските стратегии включват- големи огледала, освежаване на прозорци или премахването им изцяло и мебели в средата на светлината, като на сцена, което инстинктивно и визуално ни кара да усетим пространството по-голямо и просторно, сякаш е с по-голяма квадратура. За да постигнете този ефект не е нужно много, просто изберете стратегическо място и сложете голямо огледало, което направо ще удвои пространството. Можете да сложите огледало в гостната, което ще направи събиранията с приятели и роднини да изглеждат като светски партита. Всякакъв вид прозрачни завеси или мънистени завеси, пречупващи светлината, са добре дошли. Те придават една допълнителна тайнственост и мистика в обстановката. Сложете свещници и ароматни свещи на стратегически места в дома си – те биха усилили усещането за уют и топлина.

Открита площ, много естествена светлина, по-малко и по-функционални мебели, подредени стаи и акцент в детайлите са характеристиките на добрият модерен дом.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.