Обичам всичко, свързано с Италия: храна, вино, изкуство, архитектура, култура. Казах храна ли? Също обичам италиански идиоми и фрази. Една от любимите ми италиански поговорки е „dolce far niente”, което означава “приятна релаксация в безгрижна леност”; сладостта да не правиш нищо – способността да се насладиш пълноценно на момента. За италианците, тази концепция е част от ежедневието им – прекарват времето си в бавно отпиване на кафе с приятели, пиене на вино по залез слънце и дълги безгрижни разходки. Dolce far niente е нещо, което италианците, което правят много добре.

Ако отделяте време всеки ден или всяка седмица, за да преживеете dolce far niente, това ще промени ли качеството на живота ви? Вместо да прекарвате свободното си време, за да проверите електронната си поща преди да се отправите към леглото или да използвате допълнителните 10 минути, които трябваше да спестите тази сутрин, за да направите списък със задачи… защо просто не пропуснете тези дейности…?

Ето 7 начина да приложите dolce far niente във вашето ежедневие

Изключете се! Facebook, Instagram и Twitter не са Dolce far Niente. Загубата на време онлайн може да изцежда вашата енергия – часовете по социалните медии са загуба на време. Сладостта да не правиш нищо е точно обратното. Да се изключите напълно за един ден, звучи като невъзможна задача. Започнете с малки дози. Изключвайте устройствата си един час по-рано всяка вечер или се наслаждавайте на сутрешното си кафе, без да се взирате в телефона или таблета.

Освободете се от всякаква вина. Ние живеем в общество, пълно с производители и потребители. Често измерваме успеха на нашето време с това колко сме свършили и какво постигнахме. Да се отървеш от всякаква вина е в списъка със „задачи“.

Изключете телевизора. Гледането на телевизия може да бъде средство за облекчаване на стреса за някои хора, но в прекалено големи количества то ограбва от вашето време. Заменете телевизора с разходка из квартала и се свържете с природата.

Направете си почивен ден. Това е важен ритуал, който много религии все още спазват, независимо дали е петък, събота или неделя. Да имаш ден за почивка е практична идея, но повечето хора, които познавам, са изгубили връзка с тази практика. Опитайте да декларирате един ден от седмицата (или месец) като ден без работа. Прескачайте работата, игнорирайте работните си имейли, останете вкъщи, насладете се на семейството си и се насладете на деня.

https-//www.flickr.com/photos/visbeek/8589480299/sizes/l/.jpg

Открийте своя вътрешен артист. Нарисувайте картина, напишете стихотворение, свирете на китара, опитайте нова готварска рецепта. Отделянето на време за култивиране на творчество е отпускащо и е добър начин да откриете какво е вдъхновяващо и красиво за вас и около вас.

Време за дрямка? Изследванията показват, че спането следобяд не е само за малки деца. Ежедневното състояние на покой може да намали риска от инфаркт и доведе до по-ниски нива на стрес. Една дрямка не трябва да бъде в дома или офиса ви. Можете да отидете в тих парк и да затворите очите си, да слушате птиците и да миришете тревата. Този тих момент може да бъде дълбоко изцеление.

 

Прескочи няколко акорда. Не е нужно да зареждате съдомиялната машина в момента, в който всички се хранят. След вечеря прескочете миенето на съдовете и гледайте лунния изгрев, гледайте звездите или се насладете на десерта. Приемането на почивка може да ни покаже, че Земята няма да спре да се върти, ако прекъснем задачите, пред които сме изправени.

Отначало може да почувствате, че да не правите нищо, е трудна работа. Помислете отново за последната си почивка. Дали ви отне няколко дни, за да се отпуснете и да забравите за работата и домакинството и целия ежедневен стрес?

С мигове на dolce far niente, вашите общи нива на стрес ще бъдат намалени. Ще забавите и погледнете света в различна светлина. В тези моменти ще започнете да оценявате простите неща в живота. Как ще добавите сладки мигове да на нищоправене през предстоящата седмица?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.