Кухнята е една от стаите с най-разнообразен дизайн и експлоатация. В нея приготвяме ястия за нас и нашите приятели, тя пази домашната работа на някое от децата върху един от плотовете, служи за изложбена зала на пайове, плата със сирена и др. по време на парти. Кухнята се е превърнала в ядрото на всеки дом, където се завихрят ежедневието и работата. Именно за това е важно тя да е единство между функционалност и уют. Никои не би желал да мие чиниите си в малко схлупено местенце.

Първоначално трябва да се спрете на базов цвят. Цветът, в който облечете стените, е от решаващо значение за крайното усещане в това помещение. Следващата ви стъпка е да прецените къде да поставите кухненските шкафове, така че да ви осигурят безпрепятсвена поточност, коя настилка ще е най-лесна за поддръжка и дали да окачите готварските си съдове на стената или да ги съхранявате в шкаф. Пред вас стоят доста възможности и решения, така че разгледайте галерията ни с предложения, които биха вдъхновили вашия ремонт. Няма как да не получите мечтаната кухня с наша помощ.

Бялата кухня
Бялото се счита за предпочитан цвят когато говорим за кухни, но това съвсем не ви задължава. Дизайнерът Ан Декър знае добре, че големите прозорци, правят чудеса с простора в бели помещения, освежават и озаряват пространството. Постарайте се да имате достатъчно естесвена светлина в стаята, за да накарате белите стени да се открояват. Ако можете да кажете “Да” на мрамора, кажете голямо и ентусиазирано- “Да”! Дизайнерите от Макинтош Мурман, ни показват как мраморът в съчетание с бяло превръща кухнята в доста шикозно кътче.

“Ла Шед” получават комплименти за този семпъл дизайн в бяло. Фокусиран върху простотата, това е отличен пример за кореспонденция и допълване между естесвените цветове без по-ярък цветови акцент. Разбира се, ако вие желаете, добавете цветен акцент, като ярко жълтата готварска печка, която са подбрали за тази кухня в естесвени нюанси. Тя перфектно контрастира с тъмните шкафове и белите стени, грее сякаш е самата усмивка на кухнята.

Дали да не поговорим за кухненски шкафове за секунда? Само защото сте избрали бяло за стените не означава, че и шкафовете ви трябва да са бели. Всъщност, изборът на по-тъмни шкафове, като тези в тъмно синьо например, биха я разграничили от общоприетото. Друг вариант е дъсчената ламперия. Да, тя е хит сред интериорните решения напоследък. Понеже в голямата си част дъските са бели, покривайки стените си с тях, получавате онзи чист провинциален привкус мигновено и без нужда от дървесни нотки. Къртни Бишъп не е спряла със стените – тя покрива и кухненските шкафове с бяла ламперия, за да получи хомогенно пространство, без прекъсване на теми. Като сме подхванали темата с провинцията, да посъзерцаваме гредите в тази бяла кухня. Датският дизайнер Гард Хвалсо, използва дърво в различни тонове, за да усили топлото и уютно излъчване на помещението. Това го превръща в място-мечта за мързеливите неделни утрини. Дървеният под е предпочитан, независимо от цвета на стените в кухнята, но когато комбинирате с бяло, имате друга задача. Изберете дървесина, която изглежда добре, придава дълбочина и текстура на иначе обикновеното пространство. Изборът на по-светла дървесина ще запази помещението свежо. 

Предполагаме знаете, че бялото също има нюанси и подтонове, които казват повече отколкото си мислите. Ако сте се решили на бяла кухня, но вашата има доста ъгли и ниши, изберете по-топъл нюанс бяло, за да избегнете усещането за схлупеност и мрак. Вместо това, ще постигнете топло и уютно местенце.

Естесвено всички ние трябва да обърнем внимание на каталозите на дизайнерите от “Поко”, които надграждат бяло, съчетават го с бяло… Бели стени, бял под, бели шкафове, акцентът е точно там където трябва – хората и храната. Така че ако сте решили да зарежете всякакви други цветове, давайте! Имате позволението ни!

Сивата кухня
О, сиво! Цветът на дъждовните дни, удобните пуловери и прелестната прическа на баба. Сивото е домашният цвят на топлите изживявания. Така че, изборът на сиво за кухнята може дя направи уютна и топла и все пак неутрална стая, в която се скупчва цялото семейство. Когато се стремите към модерен кухненски дизайн, който е същевременно приветлив, бялото и черното са доста натрапчив и очеизбождащ избор на цветове. Дизайнерите на “Лав Интириърс” ни показват, че сивото е доста по-мек избор на цвят, който все пак държи помещението неутрално, за да изпъкнат всички металически и модерни нотки. Когато пък домът ви е снабден с дървени настилки, е някак естествено да продължите интериорната тема в по-топлите нюанси. В тази кухня, проектирана от “Джонстън Парк интириърс” е изпозвано прекрасно топло сиво върху стените и шкафовете. Перфектното място за размотаване със сутрешното кафе.

 

Ако пък имате вградени шкафове, които заемат една от кухненските ви стени, не бива да се отчайвате изобщо! В тази кухня от “Модула туенти” виждаме решение на проблема. Лицето на кухненските шкафове е решено в буреносно сиво, с което ги прави далеч по-приветливи, но не и по-обикновени. По начало сивото е пастелно черно, така че е добра идея да се доверите на пастелната гама в кухнята като цяло. Обицовка в светло пастелно зелено зад работният плот и мивката е доста успокояващ акцент, а можете да се доверите и на преливащо светло синьо или дори модното – розово. Каквото и да решите, ще изглежда чудесно на сивите ви стени. Сивото обаче, е чиста покана за цветни акценти! Ако все пак сивото ви идва в повече, възползвайте се от идеите на “Хепи Суидиш Китчън” и боядисайте кухненските шкафове в ярък цвят, за да контрастират на тъмните стени.

Знаете ли, че не всички тухли са в ръждиво червено? Да, има тухлички, в чийто цвят можем да открием черно, сиво и дори цвят сметана. Ако сте избрали тази облицовка за кухнята си, боядисайте в сиво всяко местенце без облицовка. Комбинацията е зашеметяваща!

Бетонът е новото разковниче в кухнята според Роб Милс Аркитектс. Тяхната кухня е интериорно изградена почти изцяло от бетон, който всъщност е доста в доста по-топло сиво отколкото очаквате. Можете да се развихрите с децата си във вашата неразрушима кухня, домашни, готвене, футбол – без да губите и минутка спокойствие.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.