Българинът Христо Гелов превръща пешеходни пътеки в Мадрид в цветни произведения на изкуството.

Христо Гелов
Снимка: Rafael Perez Martinez
Христо Гелов
Снимка: Rafael Perez Martinez

Пешеходните пътеки обикновено са доста скучни. Разбира се, те служат жизненоважна функция, но повечето от тях са просто скучните ивици от бели линии през сивите участъци от асфалт. За българския художник Христо Гелов обаче преминаванията по пешеходни пътеки изобщоне са скучни.

Снимка: Rafael Perez Martinez
Снимка: Rafael Perez Martinez

Художникът се превръща пешеходни пътеки в Мадрид в игриво и интерактивно улично изкуство, като част от неговия проект, наречен Funnycross (на български “забавно пресичане”).

funnycross_ii_08funnycross_07

Улично изкуство е изкуство, което се открива на открити обществени места. Обикновено не е част от правителствено подпомаганите финансово инициативи. В тази област на изкуството, най-широко представени са визуалните изкуства: традиционни графити, скулптура, шаблонни графити, стикерно изкуство, залепяне на плакати и улично плакатно изкуство, видео прожекции, арт интервенция, инсталационно улично изкуство. Христо Гелов създава необикновени цветни „петна“ по улиците в Мадрид – чрез използването на ярки цветове и геометрични шарки, Гелов вдъхва живот на остаряли публични пешеходни инсталации.

funnycross_09funnycross_08Христо ГеловХристо ГеловХристо Гелов

“Funnycross използва пешеходните пътеки, за да се намеси в градския пейзаж“, пише на художника. “Метафората “мост между два бряга“ е отправната точка на тази артистична намеса.“ Това не е само естетиката все пак – художникът също се надява, че смело оцветения асфалт ще подобри информираността на шофьорите, така и на пешеходците.

Христо ГеловХристо ГеловХристо Гелов

За повече информация: http://christo-guelov.net/

Автор на снимките: Rafael Perez Martinez

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.