Tри километра пътеки в цвят шафран временно се свързват на брега на езерото Iseo в Италия до островите в центъра му като част от тази инсталация от българския артист Христо Явашев (Кристо). Плаващият кей се простира отвъд езерото и ще бъде на разположение в рамките на 16 дни през юни 2016 г.

Христо Явашев

Посетителите могат да се разходят от Sulzano на източния край на езерото до остров Monte Isola. Те също могат да използват две пътеки, за да достигнaт до островчето на Сан Паоло, който е обграден от понтоните.

floating-piers-christo-lake-iseo-italy-june-2016-orange-yellow-fabric-birds-eye_dezeen_1568_6Блестящaтa оранжево-жълта материя, която е преметната върху модулите продължава още допълнителни 1.5 километра по улиците на Sulzano и село Peschiera Maraglio от другата страна. Кейовете се разпостират на ширина 16 м. и се издигат на около 50 см. над водата. Модулна система от 200 000 кубчета от полиетилен с висока плътност образува алеите, които са предназначени да се движат нагоре и надолу с движението на вълните.

Христо Явашев

В продължение на 16 дни, считано 18 юни, в Италианското малко езеро Исео, обществеността ще бъде в състояние да ходи в продължение на почти две мили по вода, „Те ще чувстват движението на водата под краката си“, каза Христо. „Това ще бъде много секси, малко като ходене върху водно легло.“

Христо Явашев
Снимка: Festim Toshi

„Обичам да работя, обичам да ходя. По принцип обичам да се придвижвам и да извършвам физически труд“, каза той наскоро, облечен в торбести сини дънки и светлосиня риза, крачи нагоре и надолу на втория етаж на неговия SoHo дом и студио в 200-годишна сграда, която той и неговия партньор Jeanne-Claude купили през 1973 г. Там ценители идват да купуват произведения на изкуството му. 

Христо Явашев

„Аз не обичам нищо, свързано с компютри“, продължава Христо. „Младите хора днес са върху техните плоски екрани, всичко е виртуално, нищо не е истинско. Всички наши проекти включват реални неща – истински вятър, истинското слънце, мокрото е мокро, истинско, реална опасност, истинска драма. И това е много ободряващо за мен.“

s6_christo_and_jean_claude_the_floating_piers_lake_iseo_italy_yatzer_0

Ако планирате да отскочите този юни до Бергамо или Милано, то задължително посетете тази уникална инсталация, изобретена от вдъхновяващия и респектиращ българин Христо Явашев (Christo).

Източник: www.dezeen.com / www.nytimes.com / www.yatzer.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.