Забележителното е, че стилът Shabby Chic не е много стар стил – той се появява в края на 80-те в Англия. Не оставяйте да ви заблуди значението на думата „shabby“ – дрипав, похабен, изтъркан. Тук става въпрос наистина за шик и самият стил може да се разглежда като възродено рококо.

шаби-шик стил

шаби-шик стил

шаби-шик стил

В някои от предишните наши публикации по за шаби-шик стила, сме споделяли с вас , че основната идея му е да се запази очарованието на старите мебели, затова то се развива впоследствие и като индустрия за изкуственото им състаряване и допълването на интериора с различни дреболии и акценти, които да навяват романтизъм. Затова и стилът „Шаби-шик“ в интериора е на пръв поглед съчетание на несъвместими понятия – красота и износеност: предметите могат да бъдат както старинни, така и нови, боядисани предимно в светли пастелни тонове и изтъркани на места.

шаби-шик стил

шаби-шик стил

шаби-шик стил

Посланието на стила е да се създаде спокойна и непринудена атмосфера с препратки към романтичното минало. Има няколко характерни черти и особености, които характерирират интериора в стил „Шаби-шик“ – освен емблематичните стари, оръфани, антикварни или нови и нарочно състарени мебели. Голяма роля играят цветовете, носещи спокойствие и ведро настроение, и много светлина, елегантност и изящество.

шаби-шик стил

шаби-шик стил

шаби-шик стил

Бялото е основен цвят, с различни оттенъци като млечно бяло, романтично розово, светлосиньо, светлозелено, лимоненожълто и всички пастелни оттенъци. Важен детайл е наличието на живи цветя, най-вече букет красиви рози в антична ваза, като това излъчва много нежност и женственост. Флоралният елемент е много важен и присъства и мотив на пердета, покривки, тапицерии, драперии. Друга характерна особеност е дървеният под – независимо дали ще намерите стари автентични дъски или ще подредите нови.

шаби-шик стил

шаби-шик стил

шаби-шик стил

В съчетание с останалите дървени мебели, особен шик придава част от тухлена стена, боядисана в бяло, или стар, с много стъклени висулки полилей. Кованите мебели се вписват също чудесно в интериора, придавайки му много елегантност и изящество. И не на последно място – характерното за „Шаби-шик“ изобилие от украшения, декорации и аксесоари.

Източник: wordofdecor.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.