Loft жилищата стават все по-популярни и харесвани. Необичайното им, но функционално разположение, както и архитектурните им предимства и достойнства, им придават класически и изискан вид, но и небрежен шик и артистичност.
Индустриалният стил води началото си от Ню Йорк, където през 50-те години стари фабрики и складове се превръщат в домове. Тези големи пространства обикновено са с високи тавани и почти винаги в тях има тухли, бетон, метал, въздуховоди и други тръби. Тъкмо тези елементи се превръщат в отправна точка за създаването на една съвременна къща, в която стените изчезват в името на интегрираните отворени пространства. Тези съвременни и космополитни домове предлагат всички удобства!

Едно от естествените предимства са високите тавани. Повечето лофтове имат високи тавани, което си е голямо предимство, особено за малките жилища. Големи прозорци и естествената светлина, която нахлува през тях е друго страхотно предимство. Отворен дизайн и отворено, просторно пространство, където всичко е на една крачка разстояние. Липсата на стени при лофтовете предоставя идеалната възможност да оформите пространството по начина, по който искате, без да се съобразявате с нищо. Лофтовете са като едно бяло платно, върху което можете да развихрите интериорните си предпочитания. Отключете въображението си и творете!

 

Да адаптираш жилището си към тази така модерна напоследък философия, без да се налага да живееш в стара фабрика или склад, е по-лесно от колкото изглежда. BAZA DESIGN ни помагат със съвети как да използваме пространството, с което разполагаме, за да създадем усещане за индустриален loft. Нека да започнем с може би най-важното – пространството.

loft

 

 

Стъпка 1: Открити пространства
Когато става дума за интериор в индустриален стил, поставянето на твърде много предмети на едно място може да доведе до чувство на клаустрофобия, точно обратното на това, което трябва да внушава едно пространство, вдъхновено от стари фабрики с големи размери и открити пространства. Ако разполагате с изцяло отворено помещение – страхотно! Ако обаче домът ви е от повече и по-малки пространства, които не желаете да свържете, подборът на аксесоари и предмети е от изключителна важност. Добре е те да бъдат функционални и разумно подбрани, без излишна декорация. Добър вариант да добавиш индустриално усещане на жилището си, без да сливаш пространствата, е като подсилиш на максимум дневната светлина, идваща от големи прозорци.

loft

loft

Втора стъпка към нашият LOFT: Стени
Нещо, което започва като необходимост, сега се е превърнало в търсен ефект. Мнозина привърженици на този стил търсят усещането за недовършеност, за несъвършени текстури и видими архитектурни елементи. Тухлени стени, цимент или бетон, груби и неполирани повърхности, които излъчват индивидуалност, аристичност и характер. Тухлените стени също са доста актуални – в естествения си цвят или боядисани в бяло, те придават типично индустриално усещане на пространството.
Ако предпочитате бетона, но не разполагате с недовършени бетонни стени, на пазара вече има доста декоративни мазилки, имитиращи този материал.

loft

loft

Трета стъпка към нашият LOFT: Видими инсталации и подове, внушаващи единство
Една от главните характеристики на индустриалния дизайн е, че изкара на показ тези елементи, които обикновено се опитваме да скрием. Тръби, канали, вентилация и електрически кабели могат да бъдат използвани като допълващ елемент в интериора, а не прикривани старателно. Металните тръби са чудесен акцент в помещения, в които преобладава белия цвят. За по-смелите е опцията да използват вентилационните тръби или кабелите като цветен акцент в интериора си. Трудно е да получите индустриално усещане, когато имате мокети.

loft

В края на краищата, килимите не са най-подходящият материал за фабрики. За предпочитане са твърди подови настилки от дърво или бетон, тъй като те създават чист вид на индустриално пространство. Ако пък са малко износени, толкова по-добре. Означава ли това, че една или две черги са изключени? Категорично не! Няма нищо лошо в това да добавите малко топлина под краката си, но трябва да се има предвид студената палитра и цялостното минималистично усещане.

loft

Четвърта стъпка към нашият LOFT са детайлите Vintage
В тази стилистика хармоничната смесица от топлината на дървото и студеният метал може да бъде открита в повечето мебели. Много от тях са съвременни и модерни, но винаги е добре да присъстват и аксесоари в духа на старите индустриални пространства. Идеята е да подберем внимателно минималистични и уникални предмети и да ги съчетаем с аксесоари с лекo намигане към миналото. Индустриални лампи, стари книги, метално шкафче или дори велосипед могат да бъдат прекрасен акцент в един минималистичен индустриален интериор. Артистичните и ретро детайли са добър акцент, но не прекалявайте с тях. Спокойните и непретрупани пространства са в основата индустриалния стил.

loft

 

Останете вдъхновени!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.