Това е една дълга и емоционална история – историята за първия апартамент, обзаведен от IRchitect.

Собствениците на този малък апартамент са една млада двойка, които работят много, често от вкъщи. Желаят домът им да е уютно място, в което да релаксират, както и да посрещат приятели, с които да вечерят заедно или да играят бордови игри.

Изискванията им са били основно прагматични – като техничари се интересуват най-много от това как работи жилището им. Функционалността е поставена на първо място и няма компромис с качеството на електроуредите, санитарията, отоплителните и климатичните тела. Същевременно това е едно убежище, което отразява точно техния начин на живот и стил. Началото бе поставено с цветовете и материалите – първото изискване е жилището да има зелени акценти много естествено дърво. Другите ключови думи са уют, удобство простор, светлина.

Светлата дневна обединява меко сядане, трапезария и кухненски кът.
Мекият диван с лежанка и нишата за сядане пред прозореца са идеалното място за четене или за бордови игри.

Собствениците дълго търсили подходящото жилище. И след почти две години го намират: маълък апартамент в центърa, с две спални и просторна дневна, плюс баня и тоалетна. Тъй като се намира на първия етаж, това прави помещенията откъм двора малко по-тъмни.  Разпределението не е много променено. Коридора и двете санитарни помещения са преработени, за да се получи праволинеен коридор, както и голяма баня с тоалетна. Дневната с кухненския кът, както и голямата спалня, остават непроменени. По-малката спалня е превърната в кабинет. Усвоеното протранство на балкона е тотално променено – снишено е нивото на парапета, а светът обствениците гледат през френски прозорци, които вкарват светлина в тъмната и малка стая.   

малък апартамент
Нишата до трапезарията предоставя допълнителни места за неочаквани гости.

 

малък апартамент
На стената срещу прозорците кухненските шкафове преливат в ламперия с врата по детайл и конзолни рафтове. Вълшебната катерица Беатрис пази този дом от зли сили.

За да подсилят чувството за светлина и простор, което търсят новодомците, са използвани основно светли цветове, бели стени и монохромни мебели. Цветовите акценти в жилището са основно от използвания текстил – което позволява промяната им във времето. Зелено и синьо помагат за спокойствие и релакс. В апартамента е имало много дърво – запазено е усещането за уют, като масивния паркет е пренареден и допълнен с фурнировани елементи в мебелите и лампериите.

В дневната стария паркет е пренареден и допълнен със саморазливна полимерна настилка.
малък апартамент
Кухнята е монохромна, със светлосиви шкафове с фрезовани дръжки. Зелените акценти от целия апартамент тук са се появили в гърба и плота от плочки.

Дневната е сърцето на този малък апартамент, в което собствениците прекарват времето си за почивка. За всеки човек то е ограничено – интериорът в дневната трябва да предразполага то да е максимално приятно. Тук са обособени три къта – ниско сядане, трапезария и кухненски кът – решение, нетипично за периода на строителство. Два прозореца с нисък парапет вкарват много светлина в помещението, а от кухненската зона се излиза на малка тераса. Гледката ,обаче и от трите, не е особено приятна.

малък апартамент

малък апартамент
Доброто работно осветление е важно за функционалността на кухнята – над уредите има скрита в шкафа LED подсветка, а над острова има спотове, които осигуряват добра осветеност на повърхностите за работа.

Прозорците печелят вниманието ни веднага – неуютната гледка навън, както и ниския парапет, предизвикали да се случи нещо предразполагащо и привлекателно. Предвидена е стена от шкафове, която да обрамчи прозорците, образувайки две уютни ниши за сядане – за четене или за гости, за които трапезарните столове не са достатъчни. Така другото изискване на собствениците е удовлетворено – да може да се играят поне две бордови игри едновременно. В шкафа са вградени също така радиаторите и щорите, което придава минимален и изчистен вид на пространството. Останало и много място за съхранение на вещи.

Цветовете на текстила освежават монохромния апартамент и му придават уют.
Нишата до прозореца е приятно и уютно място за четене в зимните дни. Радиаторите са скрити от поглед в поръчковия шкаф, а дограмата е монтирана по-навън, за да се спечели място за сядане.
Детайл на вградената мебел покрай прозорците.

Срещуположната стена пък приютява останалите мебели – кухненските шкафове и библиотеката. Тук желанието на собствениците е да се направи малка и практична кухня – за хора, които в натовареното си ежедневие готвят малко. Проектираната кухня е монохромни шкафове и е доста изчистена и минималистична. Забелязахте ли едноцветните плочки, нарязани и подредени в специфичен мотив? Намираме и търсените зелени акценти. Имаме островът със средна височина – това удвоява площта за готвене и служи и за неформален бар при посрещане на гости.  С него количеството на едновременно играни бордови игри нараства на три. Удовлетворено е изискването за голям и удобен диван с функция за сън. Осветлението на дневната е обособено в няколко отделни кръга.

Кабинетът е най-малката стая в жилището, която при купуването му имаше усвоен балкон. С понижаването на парапета вкарахме много светлина в тази стая, а в ниската пейка пред него съчетахме огромна ракла за обемни дрехи и вещи с уютен ъгъл за четене или работа.

Кабинетът е най-малкото помещение в жилището, а и това, в която се прекарва най-много време. Памучните бели завеси създават спокойна атмосфера и филтрират естествената светлина. Спалнята също гледа към двора на блока и е относително тъмна. Акцентът тук са тревнозелените завеси, в хармония със зеленината пред прозореца. Санитарните помещения на този малък апартамент сa като преродени – на лице имаме ахроматични цветове със сини акценти – за свежест и спокойствие, сред които човек да посреща и изпраща деня си. Комбинирано е микроциментово покритие по пода и стените с мозайка от плочки, подобна на тази в кухнята.

малък апартамент

Обединихме банята с мокрото помещение пред нея, създавайки възможност за просторна баня с втора тоалетна. Разширихме и прозореца й, така че денем да влиза повече естествена светлина.

Малкият апартамент е предпочитано убежище за много млади хора. Тъй като потребността на почти всеки от нас е домът да ни посреща със спокойствие и уют, а поддръжката му да е лесна и да оставя повече време за по-важните неща в живота, малкото жилище е логичен избор. Ако и вие имате нужда от помощ при преобразяването или създадаването на вашия дом – нашите приятели от IRchitect ще се радват да помогнат с всичко от идеите до реализацията.

Търсите ще идеи за малки апартаменти? Открийте ги тук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.