Те са истинска революция за почитателите  на минималистичния и природосъобразен начин на живот! Восъчните кърпи са практични и мега функционални!

Повечето от нас, вече са били впечатлени от вида и употребата на восъчната кърпа, но тя се оказва доста скъп артикул.

Окей, приемаме, че са за многократна употреба, което смекчава първоначалният шок от цената, но все пак…колко ли е трудно да си направим такива у дома? Оказва се доста лесна и бърза задача!

Какво ви е нужно:                     

На първо място ви е необходим подходящ плат. Добър избор би бил лен или муселин. Муселинът, е още популярен като тензух.

 Така нареченото зебло (от него изработват чували за кафе/брашно/царевица и пр.) е по-груб вариант на ленената тъкан и също би свършило  чудна работа.

Пригответе си пергаментова хартия и подходяща тавичка за печене, защото ще намесим фурната за кратко.

Восъкът, не е какъв да е и определено парафинът не е първият ни избор. Вземете си гранули пчелен восък- прополисови гранули!

Последна на помощ идва ножицата, която ще ни съдейства да оразмерим своите кърпи.

Как действаме в 5 лесни стъпки:

Избираме си форма и размер и си нарязваме плата и пергаментовата хартия. В тавичката за печене слагаме лист пергаментова хартия и го покриваме с парче плат.

Поръсваме прополис, около две супени лъжици и покриваме с второ парче пергаментова хартия. След като получим този „сандвич“ поставяме тавичката във фурна, загрята на 180-200 градуса за минути…буквално! Восъкът се топи много бързо, ето защо може да ползвате и сешоар за топенето.

Вадим тавичката и с шпакла хубаво разнасяме стопеният восък под хартията по цялата площ на кърпата.

Последната стъпка за съвършена восъчна кърпа, е да ги окачим с щипка на простора за кратко, за да стегне добре восъка.

Сега може да завиете всякакви продукти и да затворите кърпата, само чрез топлината на ръцете си. Всяка би издържала до 50 употреби, ако се пере правилно- ръчно със студена вода.

Можете да си направите, около 15-20 кърпи (в зависимост от размера, който сте избрали) на цената на стойността на 2 купешки восъчни кърпи.

Източник:https://www.thechoppingblock.com/blog/make-reusable-beeswax-cloths-for-your-kitchen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.