Представя ме ви проект на мобилна къща – еко подслон, сливащ се с дивата природа. Това е проект на студентите по архитектура Майкъл Де Бейкър, Джейкъб Сенковски и Мартин Миковжак. Те споделят, че са се събрали и са сформирали нещо като творчески и идеологичен кръг, като са се фокусирали върху начина на живот на съвременния човек, а той е забързан и наситен със стрес. Заради бързото развитие на технологиите хората са в постоянна надпревара с крайни срокове и ежедневно напрежение. Младежите споделят, че тяхната концепция цели да ни отдели от всичко това и да ни върне към корените ни. Споделят, че се надяват хората да допуснат природата отново в домовете си и така да могат да намерят необходимия отдих.

Дизайнът на AKR (мобилната им къща) няма за цел да се открои, а напротив да се слее с околността. Всички мебели са проектирани по поръчка специално за проекта им. Те са изработени от същият дървен материал използван за пода и стените на къщата. Понеже конструкцията не използва лети основи с цел опазването на природата, тя може да бъде разположена всякак сред пейзажа. Къщата е изцяло самоподдържаща се и местоположението ви е на практика без значение.

Концепцията за връщане към корените е застъпена в целия проект. Къщата не е високотехнологична и ще ви предизвика да усетите истинският провинциален живот. Страничните стени се вдигат и по този начин имате възможност наистина да се слеете с дивата природа. Ще ви се наложи и да палите огън, и да готвите семпло, като цяло ще ви върне към чисто първичните човешки нужди и простия начин на живот, далеч от шумотевицата на града. Този мобилен дом, продължение на естественото, ще ви спаси от всичко излишно и обременяващо.

Авторите му се надяват да са успели да предложат трайно решение на проблема с градският ритъм и високите нива на стрес, с които се борим доста неуспешно в наши дни.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.