Двадесет и пет пластмасови бутилки се използват във всеки един от тези кухненски елементи IKEA, проектирани от шведското студио Form Us With Love, за да направят „устойчивост достъпна за всеки“. Това е първата кухня от рециклирани пластмасови бутилки, които са превърнати в промишлена дървесина.

кухня от рециклирани пластмасови бутилки

„Пластмасовата бутилка не е отпадък, тя е ресурс“, каза Jonas Pettersson изпълнителен директор на Form Us With Love. „Най-важното е, че тази кухня доказва, че тези материали могат да бъдат използвани в домакинствата за производство в големи мащаби.“

„Трябва да оспорим извиненията да не използваме отпадъците като ресурс като покажем как тези материали могат да бъдат вложени обратно в производството…”

Основната структура на кухнята се формира от регенерирано дърво, докато покритието се състои от пластмасови бутилки. Студиото избира изчистен силует в матово сиво, за да се създаде „вечен“ дизайн. Лъскавите черни дръжки контрастират с матовата повърхност на шкафовете, и както при повечето IKEA кухни, шкафовете са модулни, така че те могат да бъдат организирани така, че да се поберат във всяко пространство.

кухня от рециклирани пластмасови бутилки

кухня от рециклирани пластмасови бутилки

„Днес, влагането на отпадъчни материали в производството е за съжаление все още скъпо и кухненските шкафове могат да се окажат твърде не много евтини“, казва Anna Granath, разработчик на продукти на IKEA. „Преодоляването на цената беше крайъгълен камък в развитието. Устойчивостта трябва да бъде за всички, не само за тези, които могат да си го позволят“, казва още тя.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.