Все по-трудно става да се измъкнеш от натовареното ежедневие, което съвременният ритъм на живот включва. Защо не избягате от стреса в своя собствена дървена колибка или барака? Много жени решиха да не търсят място по-далеч от задния двор, за да се разтоварят от всички задължения и да отделят малко време за себе си. Те намират спасение в своите “женски колибки”.

Може би ще попитате какво е “женска колибка”? Това е една от последните тенденции в домовете или дамският еквивалент на “мъжка бърлога”. Представлява излъскана градинска барака – реновирана или новопостроена – която е буквално “женско царство”, позволява на притежателката си да се отпусне и да се занимава с онова, което и носи удоволствие и ѝ помага да презареди батериите. Най-честите занимания варират между четене, занаятчийство, писане, грънчарство, съдене на цветя или нещо свързано с градината. Разбира се може да се използва като отделено място за практикуване на всякакво хоби.

Ерика Кати, която буквално написа книга на тема “женски колибки” заяви пред Ен-Би-Си: „Това е пространство, което жените могат да експлоатират както намерят за добре, то е лично тяхно и могат да правят каквото си пожелаят. Мисля, че това е едно съвременно женско право.“

Това право е реализирано според количеството мръсна работа и финансови средства, които всяка дама е решила да посвети. Всъщност “женската колибка” е хитро преправена градинска барака или навес, което прави възможностите пред вас безкрайни. Всичко може да вдъхнови декорацията на вашата “женска колибка”.

Тук виждаме крайбрежна тема при оформлението на тази – тя е разположена в задният двор на къща, която е близо до океанския бряг, но нищо не може да ви попречи да пресъздадете това усещане, дори да живеете на километри от морето. Колибката публикувана от блогъра Даниеле Дрискол е сладка както отвън така и отвътре, разполага със съндъчни саксии под прозорците, отрупани с цветя и малка чакълена площадка, за да може да се наслаждава на окритият двор. Морско синьото избрано в екстериора, подчертава крайбрежната тема. Тази конкретна колибка е всъщност сглобяема постройка или готов за сглобяване комплект за олекотена постройка. Все по-голям брой магазини за строителни материали предлагат сглобяеми постройки, които доставят и изграждат на място, това е най-честият избор за “женска колибка”.

Вътрешността Дрискол е избрала да боядиса в бяло, за да предложи светла и лека основа за морската тема в декора. Тя е допълнена от палма в саксия и всички нюанси на синьото. Както биха посъветвали експертите – изберете светли и леки цветове, за да ви помагат да релаксирате в помещението.

Подобна палитра е използвана и в дамската колибка, вдъхновена от Ела Клеър. Тя конструира свой собствен рай за четене. Колибката е снабдена с уникална лавица за книги, прозорци точно над вратата тип “хармоника”, която всъщност е прекрасно да разтвориш в хубаво време. Блогърката е направила и малка веранда, която да дефинира пространсвото между колибката и градината. Интериорът е решен в бяло, колибката има дъсчен таван, ламперия по стените, колекция антики, които внасят допълнително уют, рециклирани стари вещи и ново обзавеждане. Пътечката към къщурката не е в центъра на поляната, което и придава естетика, старите, наредени един върху друг куфари, които изпълняват функцията на шкафчета, допълват спокойната атмосфера. Крайният резултат е абсолютното място за почивка и четене.

Не всяка дамска колибка трябва да се подчини на изтънчен вкус и безупречно боядисване. Тази е в абсолютно дивашки, горски стил и е снабдена с горещ шоколад и топли напитки. Отличен пример за далеч по-евтиното преобразяване на дървеният градински навес. Конструиран от собствениците си да служи като място за завет край огъня през зимата, той е сглобен от греди от отрязан суров бор. Чарът на тази колибка се дължи основно на обкова и провинциалните нотки в инериора. Само си представете как отпивате горещ шоколад до огъня, след мразовита разходка с приятелите си. Великолепно! А прекрасното открито огнище ви привлича през всички сезони.

Някъде по средата се нарежда този малък градински подслон, превърнат в приветлива малка хижичка. Бели стени, бледи пастелни тонове и непретенциозен шик са комбинирани, превръщайки я в идеалното място за релаксация, разговори с приятелки, четене или нещо друго. Богато орнаментираният фронтон е прекрасен акцент, а бялата настилка отпред преви местенцето отлично за припек. Притежателката на тази женска къщурка е използвала въображението си и вещи от разпродажби, за да декорира спасителното си островче. Антични сервизи и старинен люлеещ се стол са само част от това, което прави това местенце специално.

Някои хора като дизайнера Денийз Сабия, са достатъчни късметлии, за да разполагат с готова постройка в двора си, която да им послужи за женско скривалище. Тази весела женска колибка е бивш малък хамбар, които Сабия почиства и реорганизира като свое собствено местенце. Вибрациите на тази колибка са направо електрически, вдъхновяващи и малко старомодни. Направо пращи от инериорни идеи как можем да използваме подръчни материали, битаци и антиквариати, за да внесем уют. Например, сгъваемите дървени столове отпред, които разгъват полезната площ за разпускане още малко по-напред. Неизползваното единично легло може да изпълни ролята на диванче за четене или дрямка. Старите празни шкафчета, закачени на стената, са превърнати в лавици, а малките гирлянди от лампички допринасят за очарование през вечерите.

Друг вариант, доста по-взискателен е този преобразен парник. Съпругът на притежателката му мести стар неизпозван парник от една част на имота в друга и го реновира, изпозвайки част от остъкление и други подръчни материали. Вместо цветя и пълзящи растения, заобикалящата го растителност е всъщност градина от зеленчуци и билки. Втрешността е шикозно обзаведена с женствени акценти в подбора на дамаски на цветя, прекрасни лавици отрупани с антични кристални сервизи, а полилеите са изключителен детайл, внасящ още разкош в пространството. Тази колибка може да ви подведе със скромната си външност.

Много от женските колибки служат на притежателките си като места, в които те могат да разгърнат творческият си потенциал, без да им се налага постоянно да събират нещата си и да ги тъпчат в килера. Блогърката притежател на “фермата за цветя” строи своя собствена къщурка с помоща на съпруга си. Вътре тя разполага с достатъчно пространство за складиране и занаятчийство, Зад спокойната и семпла фасада се крият специално обзавеждане като работна мивка за картините ѝ, утоплителен уред, за да я използва целогодишно. Това е много повече от място за бягство, това е мечтата на всеки артист през всички сезони.

 

Малкият навес и веранда предпазват входа към къщичката в лошо време, а интериорът е правен по поръчка, за да обслужи специфичните нужди на притежателката си: множество работни плотове и място за съхранение на всичко необходимо.

Източник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.