фън шуй специалистДнес имаме удоволствието да Ви срещнем с инж. Банко Пиронков – консултант по Фън Шуй, с когото ще коментираме изискванията на това китайско изкуство в интериора и ще разсъждаваме относно интериорът на българският дом според Фън Шуй. През 1999г. той завършва пълния курс по Feng Shui, организиран от АСФЕН, колективен член на МАИ към ООН. Консултантската му дейност по Фън Шуй започва от следващата година, едновременно с публикациите в самостоятелни рубрики в списанията „БИЗНЕС СПЕКТЪР” и „ДЕВА”. От 2008г. има магистърска степен от Факултета по алтернативна медицина към Свободния международен университет за нетрадиционна медицина в Коломбо, Шри Ланка. Резултат от дългогодишните му проучвания и опит в областта на Фън Шуй и особено след посещенията му в Китай, е създаването на сайта „ФЪН ШУЙ ЗА БЪЛГАРИ”, с който адаптира спецификата на древното учение спрямо начина на живот, здравето и работата на българите.

– Разкажете ни още за себе си.

– До преди няколко години си мислех, че нямам какво да кажа за Фън Шуй – повече от това, което вече е излязло в книгите на български език. Постепенно, след като започнах да водя и курсове, видях, че хората се объркват в многото писания от различни автори, давайки различни съвети за сходни проблеми. Материалите в сайта ми, интервютата, публикациите в печата и в интернет – всичко това е само информационната страна на запознаването с Фън Шуй. Разбрах, че хората не могат да разберат концепцията, смисъла и закономерностите на това древно учение. Така се роди идеята за книгата ми „Фън Шуй за българи“, която е на пазара от година и половина. Там обяснявам, показвам и анализирам това, което го няма в другите книги.

– Какви цветове според Фън Шуй правилата ни съветвате да използваме за всекидневната, кухнята и спалнята в своя дом?

– Много читатели мислят, че Фън Шуй се занимава с декорацията и обзавеждането на домовете. Това не е така. Цветовете на стаите не са най-важни. Първо се започва от Ин-Ян концепцията чрез определяне на принадлежността на всяка стая към съответния вид енергия. Всекидневната и кухнята са Ян, а спалнята е Ин. Това определя общата гама. Вторият етап е балансиране на Петте елемента. Всеки цвят е представител на някой от елементите. Трябва да се направи балансът на Петте елемента в цялата стая, за да се прецени дали да не се променят цветовете вътре или да се добавят нови. За да не се повтарям, принадлежността на цветовете към елементите е обяснена в сайта ми.

фън шуй за всекидневната

– Има ли специални стандарти, които трябва да се следват в интериора на детската стая?

– Фън Шуй няма специални предписания за детската стая. Трябва да има Ин-Ян баланс, хармонично съчетаване на Петте елемента, заедно с изискванията на съответните школи съобразно избраната за анализ методика.

фън шуй за детската стая

– Как бихме могли да приложим правилата на Фън Шуй в домовете ни, след като имаме вече определено разположение на мебелите, а пространствата са с малка квадратура?

– Не е лесно да го направим, след като сме ограничени от даденостите. Много възможности са пропуснати – избор на район, избор на място, избор на архитектурна концепция за вида на сградата, ориентация на сградата в пространството, избор на стаи по предназначение и разположение, проектиране на интериора и обзавеждането. Остават ни малко действия – промяна на цветове и обзавеждане според Ин-Ян баланса и баланса на Петте елемента, евентуално разместване на стаите по функционалност съобразно предписанията на различните школи и най-накрая – персонализация на интериора, вкл. съобразяването му с добрите и лошите посоки на обитателите му.

фън шуй за хола

– Какви са основните изисквания за малките помещения?

– Същите като за големите помещения.

– Има ли значение какво е разположението на огледалата в стаите?

– В някои случаи има. Важно е да се знае, че огледалата не привличат и не акумулират енергия – те само отразяват. Защото са създадени с такава цел. В такъв случай е добре да внимаваме какво отразяват те, защото това е добавена реалност за гледащия. Не трябва да отразяват влизаща в дома добра Ци, но е прекрасно, ако отразяват Ша Ци. Препоръките за огледалата в спалните не са точно в духа на Фън Шуй, но е добре да се спазват. За да не се повтарям излишно – в книгата ми има цяла глава за огледалата.

огледалата-според-фън-шуй

– Вярно ли е, че китайските и българските поговорки са близки по смисъл и наистина ли в тях има заложени Фън Шуй принципи?

– Да, има близки по смисъл поговорки. Например:

Кит.:Едно дърво гора не прави

Бълг.: Една птичка пролет не прави

Кит.: 100 пъти да чуеш, не е като веднъж да видиш, 100 пъти да видиш, не е като веднъж да направиш

Бълг.: Око да види, ръка да пипне

Кит.: Взимам цветя назаем и ги поднасям на Буда

Бълг.: С чужда пита помен прави

Кит.: Нося черния тиган

Бълг.: Върша черната работа

Кит.: С една стрела два лешояда

Бълг.: С един куршум два заека

Кит.: На краставата жаба й се дояло лебедово месо

Бълг.: Видяла жабата, че подковават коня и вдигнала и тя крак

Тъй като Фън Шуй е знание, възникнало от наблюденията върху човека, неговото влияние може да се види във всички сфери на живота. Всеки предмет от нашето обкръжение може да бъде оценен от гледна точка на Фън Шуй.

За повече информация относно Фън Шуй изкуството посетете уебсайта на г-н Пиронков: feng-shui.bg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.