Месецът е Февруари, дестинацията – любима, а кадрите са от едно от последните пътувания на Таня или така познатата G E R D Á N A. Любима ѝ е и още как, говорим за Италия. Идеята за приключение ѝ хрумва в студените зимни дни, грабва билети и ето я на път.

Таня Герданова е момиче, обичащо красивото, правеща го такова и говореща все повече за това напоследък в онлайн местенцето си, а именно блогът ѝ – профилът ѝ в Инстаграм. Съвсем по блогърски, въпреки, че е нова в попрището, казва, че обожава да пътува.

Първата точка е Пиза, подготвена с травел гайд в ръка и предварително планирани местенца за посещение, пътуването се превръща в цяло удоволствие. Самолетът ѝ каца на залез слънце. Посреща слънцето на един от мостовете над река Арно, следва разходка в града и кадър от площадът Гарибалди, а наоколо куп джелатерии, пицарии, пастицерии, тратории, много моторчета, звук от клаксони и гръмогласни италианци.

Processed with VSCO with hb1 preset

А първата утрин посреща по любим начин – с любимата напитка и любимите кроасани, очевидно обожава италианския начин на събуждане. Късо, силно и ароматно кафе с капчица мляко, те го изпиват на крак с чаша вода в едната ръка, ръкомахайки с другата.

И турът започва, G E R D Á N A е вече на път за Площада на чудесата (Piazza dei Miracoli), там се намират Баптистерията, Покритото гробище Компосанто, Катедралата и камбанарията ѝ, или така попурярната Наклонена кула в Пиза. Е, много е наклонена и да – заслужава си да я види човек, казва тя.

 

След площадът на дуомото, както го наричат, G E R D Á N A продължава из уличките, среща куп от любимите ѝ врати и деразае към Пиаца дей Кавалиери – Piazza dei Cavalieri. Там се намират Сградата часовник – Pallazzo dell’Oroglio и църквата „Св.Стефано“ – Santo Stefano dei Cavalieri.

Из уличките на старата част на града, отвъд реката, се загубва сред китни сгради и Тратории, в които не може да не се изкушиш да похапнеш.

На следващия ден G E R D Á N A продължава към столицата на Тоскана, а именно Флоренция. Ако някой толкова ѝ е хвалил Рим, то тя пък толкова би изказала за Флоренция. Духът, ароматът на Италия са все още там, сияе тя казвайки го.
Спирките отново са планирани – първа е базиликата „Санта Мария Новела“. Красивата фасада я пленява, във времето назад е смятана за висш пилотаж в Ренесансовата архитектура.

Следваща, най-значима и очаквана от нея точка е Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“. Изключително изящество се изправя пред теб, ни споменава, с трепет е очкавала срещата си с тази сграда. Причината – седмица преди да посети Флоренция, куп от най-популярните фешън блогъри се тъплят за снимки пред и в Базиликата. Кадрите са на най-отличителното, купулът на Брунелески, рисуван от Филипо Брунелески. G E R D Á N A споделя, че е имала възможността да го заснеме детайлно от терасата в самата катедрала на път за покрива с гледка към града.
Забележителна е и камбанарията, започната от Джото и довършена от знаменити италиански архитекти.

А ето и Флоренция в краката й – това е бил най-силния момент за G E R D Á N A – гледка от птички поглед.

След дуомото, заедно с G E R D Á N A поемаме към площада пред базиликата Санта Кроче. Изгубваме се в елементите от фасадата.

Из уличките тук и в Пиза среща и много магазинчета за картички и различни видове хартии, обожава местни традиции. Заснет от нея момент преди влизането в Галерията Уфици, с творби на Рафаело, Леонардо да Винчи, Микеланджело и др.

Кадър и от така попурярния Понте Векио отвън, вътрешността, на която представлява затворен пазар.

Крайната спирка във Флоренция бе Площадът на Микеланджело – Piazzale Michelangelo, смятан е за на-романтичната точка Наричан така заради статуята „Давид“ на твореца, позоционирана там, разказва ни тя.

Третият ден, от турът в Тоскана и посоката е Лука, градът на Пучини.
А събуждането такова, в една от местните кафетарии.

Църквата Сан Микеле ин Форо, отново краси с изящна фасада.

Куп оптики и часовникари се срещат из уличките.

Площадът пред родния дом на Джакомо Пучини и паметникът му.

G E R D Á N A е впечатлена от духът, който носи градчето, колела, красиви капаци, врати, магазинчета за хамон, сирена и местни продукти. Приказно!

Лука отново е осеяна с религиозни храмове, разбираемо от културата и култът към религията на италианците.

Едно от най-популярнните местенца тук е амфитеатралния площад, обграден от цветовете на Италия, в сградите се помещават или семейни къщи или тратории.

Следобедната кафе спирка на G E R D Á N A е с чаша капучино в ръка и местен десерт със сирене и ванилия.

На четвъртия ден отново избира Пиза, за да се наслади на вече познатите местенца.

А сутрешния ритуал е точно под самата кула в една от най-старите кафетарии Caffe Duomo.

А след това продължава по спретнатите улички на стария град.

Отново китни сгради и разбира се гледката на отразяващите се в река Арно.

И любимите малки улички, с простори пресичащи пътят ти.

Заредена отново с онази италианска емоция, завършва: „Турът ми завърши приказно и мечтано със срещата с любовта на животът ми, а именно трепета към тези стари Чинкуе ченто“. Тя ги обожава, казва: “Миришат на Италия, идва ми да потегля с него, да спирам да пийвам вино с паста, сирена и хамон, да потеглям и пак да спирам из магични местенца на Тоскана.”

Благодарим ти, G E R D Á N A за споделените приключенски емоции!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.