На края на тази статия ще може да познаете и използвате основните принципи на интериорния дизайн използвани от всеки дизайнер,който прави невероятни проекти.,спестите малко пари, а може да и да започнете нова кариера.
Когато се занимавате с интериорен дизайн трябва да мислите за къщата като за цяло-серия от пространства обединени заедно от коридори и стълбища. Не е казано че всеки елементи на интериорния дизайн трябва да се еднакви,но те трябва ада работят заедно и да се допълват за да се заздрави цялата композиция. Добър начин да стане това е с подходящия избор на цвят. Цветовите схеми са добър начин да се обединят пространствата. Например може да изберете 3 или 4 цвята и да ги използвате в различни нюанси в цялата къща.

Има 3 типа баланс- симетричен, асиметричен и радиален
Симетричния баланс обикновено се открива в традиционния интериор. Характеризира се с това че един и същи обект, в една и съща позиция се намира от двете страни от вертикалната граница. Например старите огледала,който едната стая се намира едното и също се намира от другата страна стената в другата стая. Асиметрията предполага движение и води до по раздвижени интериори
Асиметричния баланс е по популярния дизайн в наши дни. Баланс се постига с някои несиметрични обекти,които имат еднаква визуална тежест и привличат окото. Асиметричния баланс е по-обикновен и скалъпен,но по-трудно се постига.
Радиалната симетрия се постига ,когато елементите са разположени около централната си точка. Спирално стълбище е идеален пример за спирална симетрия. Въпреки,че не се използва много в интериора,може да предизвика интересни идеи.

Най-големия враг на интериорния дизайн е скуката. Добре подредената стая в зависимост от размера си има една или повече фокусни точки. Фокусната точка трябва да доминира за да привлича внимание и същевременно достатъчно интересна за да привлече човека да се вгледа по близо. Тя трябва да бъде незабравима, но също така и неразделна част от декора свързани чрез стил и цвят или тема. Камина или плосък телевизор е първото нещо което идва наум на човек когато се говори за фокусна точка в стая
Ако нямате натурална фокусна точка във вашето помещение,като например камина,може да създадете такава като подчертаете част от мебелировката, картините или просто оцветите една част от стаята с контрастиращ цвят. Опитайте се , обаче да запазите баланс, да не привлече цялото внимание фокусната точка.

Повторението е използването на един и същ елемент в повече от едно пространство. Може да повторите каре, цвят, текстура,
Прогресията е увеличаване или намаляне на качествата на един елемент. Най-често това става чрез размера. Група свещи в различни размери на поставка представлява интерес заради възходящата или низходящата прогресия.
Преходът е по-трудно да се определи. За разлика от повторението и прогресията преходът е с по-мек поток,където погледа сам се води от една зона към друга. Най-често използвания преход е от извити линии, които водят погледа до сводести врати или широка пътека.

Контраста може да се каже, че праволинеен. Да сложиш два елемента срещу друг, като чена и бяла възглавница на диван е есенцията на дизайнерския принцип. Контраста може да бъде много интересен и да направи свежо едно място за живеене. Не прекалявайте с контраста, за да не развалите някоя друга работа която вече сте направили.
Друг важен елемент от интериорния дизайн са елементите. Всичко то светлосянката на настолната лампа, дантелата на декоративната възглавница до ключовете за лампите и дръжките на чашите. За разлика от цветовете хората намират детайлите за отегчителни. За това стават небрежни и не им обръщат необходимото внимание. Както цветът изразява целия дух и живот на обекта, така и детайлите са съществена част от състава на интериорния дизайн. Детайлите не трябва да бият на очи, но трябва да бъдат точни,като засилват цялостното усещане за помещението.
Съразмерност и пропорции-тези два принципа вървят ръка за ръка, тъй като и двете се отнасят за размера и формата. Пропорцията се отнася за отношението на един елемент към друг, или един елемент към цялото. Съразмерността се отнася с размера на един обект съотнесен към друг
Цветовете имат влияние върху атмосферата,която искате да пресъздадете,когато се занимавате с интериорен дизайн.

1 COMMENT

  1. […] относно фокусната точка може да разгледате на 7 най-важни принципа на интериорния дизайн) във всека снимка е телевизора, който се вписва […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.