Банята е една от най-важните стаи в нашия дом, затова дизайна на една баня трябва да бъде обмислен с внимание. Само за пода на банята има толкова много опции, че в един момент човек неизменно се чувства затруднен да избере. След това идва момента и за стените, тоалетката, душ кабината или съответно ваната. За това, най-подходящия начин да се подходи отговорно е човек да си направи един чек-лист, който да следва, за да може да не пропусне нито една важна крачка. Добрата новина е, че има изобилства от съвети относно ремоделирането на всяка баня. Единственото не-споменато нещо е тоалетната и това е, защото ако имате нужда да я поправяте или преправяте, най-добрия вариант е просто да си купите нова.

beach-style-bathroom
1. Нагласа на разположение и размер
Ако планирате огромно ремоделиране на вашата баня, сега би бил най-подходящия момент, в който да създадете идеалното разположение на всичко в това помещение. Не всички бани за с такъв дизайн, че да се възползват максимално много от пространството, с което всъщност разполагат. В някои бани например тоалетната и мивката са поставени на странни места. За да е добре разположена една баня, трябва да създадете отворена пътечка към и през банята, така че да няма никакви препядствия по пътя. Ако имате допълнително пространство около банята, това означава, че можете да разширите стаята.
2. Изглеждайки като милион долара
По време на ремонта, също така можете да се замислите за обновяване или разкрасяване на тоалетния шкаф в банята. Имате опции да избирате между много добре изглеждаща и скъпа каменна тоалетка и не толкова скъпа такава с плочки. Когато говориме за мивката – мивка с подставка или така наречената издигната на пиедестал мивка, ще създаде усещане за повече пространство, но те са по-подходящи за бани в традиционен стил и също така губите възможността да съхранявате някакви потребности в шкаф под мивката. Вградените шкафове с мивка са едно модерно разрешение на проблема и по този начин ще имате място за съхранение.
Тоалетката е един от най-ключовите елементи що се отнася до осветлението в банята. Важно е да имате добре осветена тоалетка, защото тя прави поддържането на добър външен вид много по-лесно. Слаба или неправилна светлина би поставяла светлосенки върху лицето ви, което ще ви попречи да знаете какво точно правите по себе си и как да го направите добре. Идеалният начин да осветите огледалото на тоалетката е да поставите по една лампа от двете страни на огледалото и една хоризонтална точно в средата над огледалото. По този начин ще осветите лицето си равномерно когато използвате огледалото.
3. Да си взимате душ в тропическа гора
Имате най-различни опции за ремоделиране на душа: от това да използвате стандартна глава на душ до такава, която създава боди спрей, с множество глави на душа, или с глава тип дъжд в тропическа гора.
Начина, по който ще облицовате пода с плочки наистина е от огромно значение за това как изглежда помещението и как ще се чувствате. Има толкова различни идеи и опции, че буквално можете да се изгубите в избора си, но важното е да намерите начина, който на вас най-много ви подхожда.
Друга иновативна идея за душа е да добавите светлина в самия душ. Също така стъкления параван без рамка, който можете да поставите, несъмнено ще направи банята ви да изглежда по-широка и отворена, с повече свободно пространство.
4. Да съберете всичко
Най-добрият начин да се възползвате максимално от пространството за съхранение във вашата баня е да използвате вградени елементи. Не само, че вградените елементи карат една баня да изглежда уеднаквена, но също така те могат да бъдат построени чак до тавана и дори над тоалетната също.
Друга креативна идеа за съхранение е да се използва двойна закачалка за завеси, а именно от едната страна да бъдат закачени завесите, а от другата можете да си закачате хавлии или други необходими за банята неща.
5. Блестяща светлина
Без значение какви страхотни подобрения правите или как е изглеждало преди и сега, вашата тежка работа по ремоделирането няма да се отплати накрая, ако не използвате подходящо осветление за банята.
По-горе стана въпрос за двете ключови места където да се постави осветление – тоалетката и вътре в душа. Освен тези две места, останалата светлина, от която ще се нуждаете е просто обичайното осветление, което да прави помещението наистина светло. Модерните бани обикновенно са обзаведени с така наречения окачен таван, което представлява множество малки лампички вградени в тавана. Те създават впечатлението за минималистичен и опростен дизайн.
Решите ли, можете да добавите и екстра светлина, за да създадете по-релаксираща атмосфера. Този тип светлини се наричат акцентиращи светлини и обикновенно осветяват даден аксесоар в банята, като например красив камък, ваза с цветя или подходяща картина.
Не забравяйте за прозорците. Важно е да вземете правилното решение дали предпочитате повече естествена светлина или повече усамотение, ако има прозорци дали да са малки или големи и широки и така нататък.
6. Плочки в изобилие
Най-важното решение, което трябва да вземете когато ремоделирате банята си е как да се справите с пода и стените. Класическия избор за една баня обикновенно са плочките.
Големите плочки обикновенно изглеждат по-луксозни и модерни, но не са в никакъв случай евтини. Те изискват по-малко циментов разтвор и по този начин създават по-минималистичен външен вид на банята. Можете да разгледате много снимки на бани докато решите как точно искате да изглежда вашата баня, колко минималистичен вид искате да й придадете или желаете някакъв друг стил и как да се възползвате от пространството максимално.
7. Топли и щастливи крака
Модернизираните бани обикновенно се радват на под облицован с плочки. Единствения недостатък на това е, че през зимата създава студено усещане на краката. Така че за една къща, която е през повечето време на студен климат, най-доброто решение е подовото отопление.
8. Други луксозни идеи
Други луксозни идеи за баня са стенни прозорци за невероятна гледка, а именно цялата ви стена да е само прозорец, а защо не и добавяне на затоплител за хавлии или дори музикална стерео система, ако сте любител на музиката и искате да й се радвате дори докато се къпете.
Дизайнерски съвети: Направете банята си да изглежда по-голяма
Ето и няколко бързи съвета за това как може да направите така, че банята ви да изглежда доста по-обширна, отколкото е:
· Използвайте материали със светли цветове (като бяло, бежово, светло сиво и тн.)
· Гладки повърхности, например върху шкафовете, този трик позволява на светлината да се отразява в гладката повърхност и по този начин кара пространството да изглежда осезаемо по-голямо
· Плочките също така могат да бъдат използвани за създаването на хоризонтални линии в банята. Това прави помещението да изглежда по-широко, отколкото всъщност е. Същия трик може да бъде направен и вертикално, за да направи помещението да изглежда по-високо.
· Поставяйки огромно огледало или няколко по-малки, придава дълбочина в пространството и рефлектира светлината.
· Използвайки стъклен параван за душа ви ще избягате от поставянето на каквито и да било визуални бариери и по този начин окото ще може да се наслаждава на цялото пространство.
· Пространството трябва задължително да е изпълнено с максимално много светлина, за да изглежда достатъчно светло и широко.
Ориентировъчната цена на едно такова ремоделиране на бяната би излезнало около 2,000 до 6,000лв, в зависимост от това, какво точно искате и колко екстри бихте желали да добавите. Разбира се цената би била много по-ниска, ако сте склонни да си работите по моделирането на бяната сами вместо да плащате професионални услуги.

3W4J3498


Източник: http://www.hometreeatlas.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.