Що е това интериорен дизайн? Каква е работата на архитекта и дизайнерите и наистина ли имаме нужда от тях ?  Интериорният дизайн е нещо, което всеки си мисли, че може да прави. Както в България, така и навсякъде по света архитектурата и интериорният дизайн преливат едно в друго, взаимно си влияят и допълват. Не е необходимо да си архитект, за да бъдеш интериорен дизайнер, но архитектурните умения определено са предимство. В тази тема ще засегнем темата конкретно за интериорния дизайн.

Интериорният дизайн обхваща проектирането на домове, офиси, заведения, магазини или каквото и да е друго пространство. Всяко едно от изброените има своите специфични изисквания и не бихме могли да коментираме всички сега. За това ще си поговорим най-общо за нещата. Нека да започнем така: току що вие сте станал горд собственик на 100 квадрата жилище в хубав квартал. Имате пространство за дневна, кухня, две спални, две бани и евентуално килер или дрешник. Искате да направите своето кътче под небето уютно, топло и добре изглеждащо. Но нямате идея как, защо и какво е необходимо, за да постигнете тези си желания. Идва ви на ум, че може би е добра идея да си купите няколко списания, да отидете до ИКЕА или да поразровите из интериорните сайтове в интернет. Лоша идея. Много лоша идея. Нека ви обесня. Първо – това ще ви отнеме адски много време, второ – повече средства, и трето – няма да постигнете желания ефект, за който говорихме по-горе. Защото дизайнът не е да отидеш в мебелния магазин и да си купиш плочките, паркета и мебелите, които си харесвал. Факт е, че дизанерът трябва да се съобрази с желанието на клиента, но също така да го консултира кога и къде бърка.

Дизайнерът се грижи всичко в дома ви не само да изглежда добре, но и да ви доставя максимално удоволствие и комфорт – от цвета на кухненските шкафчета през дивана във всекидневната и плочките в банята. За да правиш интериорен дизайн, трябва много добре да познаваш човешката среда, за да създаваш пространства, които служат на човека и го карат да се чувства добре в тях. Той има задача да направи жилището ви функционално и да реши редица технически проблеми като например осветлението, вентилацията и климатизацията. Нека да оставим обаче детайлите на страна.
Творческата работа е малък процент от целия процес, но талантът и усетът са задължителна предпоставка. Освен талант се изискват още много качества – търпение, добра комуникация с клиента, организираност, координация. Преди всичко, връзката с клиента е много важна за работата на един интериорен дизайнер – той трябва да може не само да разбере предпочитанията на клиента си, но и да ги доразвие, моделира и ако се налага, да ги промени. Добрият резултат обаче не е само добър проект. Той е уравнение, в което са включени много букви. И всяка една от тях не по-малко важна от съседната. Имаме клиенти, които държат да са в течение на всяка малка подробност, на всеки детайл, докато има и такива, които ни дават по-голяма свобода. Доверието е много важно в нашата професия – трябва да накараш клиента да ти се довери, да го убедиш в правотата си, дори когато той е сигурен, че знае какво иска. В процеса на работа научаваме много лични неща за клиентите си, влизаме в кухнята им, в спалнята им, в много лични пространства. Когато се завърши един проект обаче, той е като израстването на дете.
Ще се опитам максимално точно, бързо и ясно да опиша една по една стъпките, които предприемаме при отглеждането на едно наше дете – проектирането на интериор :
1. Функционално и ергономично зониране на пространството. Това е разделението на жилището по зони – хранене, спане, работа и т.н. Тук е важно да се анализират нуждите на клиент чисто като начин на живот – колко деца има, как предпочита да се храни, дали често ще кани гости и колко динамичен е въобще начинът му на живот. Избират се местата на дивани, кухненска маса, легла, гардероби, подреждат се уредите в кухнята и т.н. Всичко това се прави според светлината, изложението и желанието за общо усещане.

2. Проектиране на интериорното пространство в детайли. Тук вече пространството придобива обемен смисъл. Избират се форма, големина, цвят и композиция на мебелите. Говорим за цветове, материали, комбинации. Избираме настилки за подовете, таваните и стените. Позиционираме осветителните тела, контактите и ключовете. Всяко едно помещение си има своите специфични изисквания относно цветове, материали, осветление и идея за усещане. И отново наблягам на това, че при проектирането на едно пространство, неговите елементи трябва да бъдат свързани, съчетани и композирани хармонично, така, че да не дразнят. Те да предразполагат към усещането за уют, топлина и създаване на благоприятна атмосфера. Архитектът е запознат с всяка една характеристика на всеки един материал, цвят и качества.
3. Проектиране на мебели. Иде реч за корпусните мебели – кухня, плотове, шкафове, гардероби, библиотеки, бюра, етажерки, скринове и т.н. Тук процедурата е подобна на предната – избират се цветове, материали, обеми. Залага се и техниката – смесители, мивки, перални, съдомиялни, хладилници, телевизори, бойлери и всякаква друга бяла, черна или каквато и да е.

4. Декорация. Това може би е най-приятната част от работата. Черешката на тортата. Чрез декорирането ние допълваме цветовите си решения и наблягаме на даден елемент от интериора. Например една червена възглавница в изцяло белия ви интериор.  Допълнителните фризове, корнизи, грапави тапети и пр. са само част от богатия избор, който може да има един дизайнер ако иска да засили ефекта на даден цвят в своя проект.

5. Визуализация. Повечето хора не могат да си представят нещата само с думи. За това е нужна визуализацията. Тя ни помага да видим проекта си в обеми. Можем да сравним едновременно няколко проекта за едно и също пространство и накрая да изберем най-подходящия. По време на проектирането можем да коригираме всеки един дребен детайл и после да видим дали наистина е добре и дали е там мястото му. Визуализацията дава максимално представа за това как наистина ще изглеждат нещата.

6. ИЗПЪЛНЕНИЕ. Това е истинската част от нещата. Може би е най-сложната и сериозна част от целия процес. Но и най-интересната. Всички знаем, че проектът не е просто една напудрена визуализация. За да се случи в действителност картинката, трябва да се организира работния процес. Това включва изготвяне на бюджети, кое колко къде струва, изготвяне на графици на работа, комуникация между отделните специалисти (например по част електро, ВиК, климатизация), следене точното изпълнение на проекта. Необходимо е всеки един специалист на обекта да знае какво точно да прави, да му се обеснява отново и отново как да направи нещата, така, че да са съобразени с проекта. По време на ремонтните дейности винаги излизат малки дребни проблеми, които спъват цялата работа. Именно дизайнерът е човекът, който спасява положението и дава моментно решение на всеки един проблем. Проектантът реализира своя проект с избран от него или от клиента подизпълнител. По-добре да е избран от проектанта, защото той е работил и преди с него, познава работата му, има установена система на работа и по всяко време може да конролира работата му. Силно препоръчваме ремонта да се прави цялостно от една фирма подизпълнител, защото по този начин се знае кое, кога и как е полагано. Недай си боже да стане някаква авария след време и по този начин може да се реагира максимално бързо и добре. По този начин спестявате и пари, и време. Няма да се занимавате да търсите майстор за плочките, после майстор за паркета, уредите и пр.

7. Срокове – Нужно е време, за да се случат нещата качествено. Каквото и да е. Това важи и за интериорните проекти. Средния живот на един проект от първите чертежи до последните детайли по изпълнението му тече между 3 и 5 месеца. Тук има много „ако“-та и фактори, определящи този срок, но най-общо казано той е толкова. Често хората пренебрегват времето за проектиране и искат ремонтните дейности по обекта да започнат веднага. Идеята на проектирането е да се знае точно как и къде ще бъде всеки един детайл, а не да се решава в последствие, на място по време на ремонта. Това води до загуба на време, пари и средства. Най-добре планирайте и организирайте всичко по време на самото проектиране, за да може после всичко да се нареди правилно и да дойде на мястото си. Дайте достатъчно време на проектантите да подредят пъзела. Той е за вас. Нашата цел е вие да сте щастливи. Вашето пространство е единствено и уникално.

Според хората, които се занимават професионално с интериорен дизайн, вече не само много богатите използват техните услуги. Разбира се, в повечето от случаите клиентите са хора, които имат възможност да харчат. Но е погрешно да се смята, че парите правят интериора, защото интериор се прави с достатъчно познания, вкус и усет. Значително по-бавно е, отколкото ако човек се захване сам, но когато клиентите видят крайния резултат, се убеждават, че си е заслужавало. Понякога влизаме в ролята на актьори или пък се правим на клоуни само и само да ги убедим в идеите си. Но малцина са тези, които си избират клиентите. Обикновено те избират нас и винаги се налага да се правяим някакви компромиси. Способността да правиш компромиси също е качество, които един архитект и дизайнер трябва да притежава. Но не до степен, в която да предаде себе си.
Надяваме се да сме били полезни с предоставената информация. Помнете, че домът не е място, а състояние. Всеки един от нас сам създава своята среда, но мислете винаги няколко стъпки напред, за да се чувствате щастливи.

арх. Павел Янев ( ALL in | Studio )

Искаш ли нов интериорен дизайн?

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.