Artcafe.bg – Модерни идеи за интериорен дизайн, обзавеждане и декорация на дома

Ретро мебелите в кухнята

Какво се случва с кухненските мебелите и уреди в пастелни цветове? Те са били на мода през 50-те, но напоследък сякаш са се превърнали в нещо ново и актуално. Да, ретро мебелите в кухнята са на мода.

Кухненските уреди днес обикновено са от черна или бяла неръждаема стомана. Неутралните цветове не винаги са били предпочитаните цветове за кухненски интериор. През 1950г. пастелните цветове заемат централно място в почти всяка къща в Америка, като това се е отразило и на цветовете на кухненските уреди. Според цветните комбинации в интериора печките и хладилниците са подбрани в различна светлина, но основните цветни нюанси през 50-те са жълто, зелено, тюркоазено, синьо и розово.

Много семейства са били нетърпеливи да донесат най-веселите тонове в домовете си, особено след борбите и жертвите от Втората световна война. В книгата си „Справочник за американският стил през 50те,“ Daniel Niemeyer отбелязва, че културната промяна е довела към използването на по-пастелни цветове в интериора през 50-те, отбелязва сайтът Realtor.com. В действителност, кухненските помещения са изпълнени с толкова цвят, че дори шкафовете са изработвани в същия пастелен цвят като уредите.

Но за съжаление на любителите на цветните акценти, тенденцията за уреди в пастелни цветове не трае дълго. The New York Times съобщава, че през 60-те години пастелните цветове вече са заменени постепенно с нюанси като зелено авокадо, златисто и медено. През годините цветовете в кухнята стават все по-необичайни, като всяко с всяко изминало десетилетие изборът на цвят за кухненските помещения клони към все по-неутралните цветове. „Кухнята става все по-интегрирана в дома и уредите се “превръщат” мебели,“ се цитира във вестника. „Техниката и уредите в кухненското пространство трябва да бъдат по-елегантни. Цветът на уредите трябва да се слее с общата среда, с цветовете в интериора.“

Не е изненадващо, че днес, когато хората прекарват все повече време със семейството си в кухнята, те предпочитат оформления, които свързват в кухнята и с останалата част от къщата – неръждаемата стомана/инокс, бяло или черно са почти единствените цветове за уредите, който ще видите. Специално за феновете на този тип утреди, Smeg и Big Chill създават цветни такива в ретро-стил, които се вписват перфектно с модерния съвременен дизайн.

кухня с ретро елементи

Източник: http://www.elledecor.com/

Exit mobile version