Основните елементи в спалнята, от леглото и спалното бельо, до стените и завесите, играят важна роля за цялостния облик на стаята, нейния стил и атмосфера. Това ще са и зоните на спалнята, върху които ще се фокусираме в следващите редове. Няма да говорим за малките декорации и украси, а за по-основни елементи, които правилно подбрани, служат като украса сами по себе си.

Централно място- зоната на леглото
Леглото заема централно място в интериора на спалнята. Не само защото заема най-много място, но и защото има централна роля. Всички останали мебели, като нощни шкафчета, лампи, гардероби, се нареждат в зависимост от него. Когато влезете в спалнята, първото нещо, което забелязвате е леглото. То има огромно значение за цялостния дизайн на помещението. Има два основни варианта, чрез които да влияете на дизайна му: 1. самото легло и 2. спалното бельо.
Видът на леглото, което изберете полага основите на дизайна на стаята. Можете да изберете легло в модерен стил или да се спрете на по-традиционен вариант. Ако спалнята е просторна имате възможност да изберете дори луксозно легло с балдахин.

contemporary-bedroom

Много лесен начин афектиращ дизайна на стаята е спалното бельо. Промяната в интериора посредством него е лесна, тъй като то не е толкова голяма покупка колкото самото легло и можете често да го сменяте. Леглото е основата на спалнята, а завивките задават темата на спалнята. Те определят цветовата палитра, затова е добре да изберете такива, които пасват на останалата част от интериора. Ако искате да създадете традиционен дизайн, можете да сложите спално бельо с флорални мотиви или друга шарка. За по-модерен или минималистичен вид, заложете на спално бельо с изчистен дизайн. Ярките наситени цветове също са добра идея. Друг вариант е да се спрете на различни цветове за различните части на спалното бельо. Имате чаршаф, завивки, калъфки за възглавница и шалте. Всяка част може да е в различен цвят или различен нюанс на един и същи цвят.

Други идеи за украса и дизайн включват: окачване на драперии на леглото или на балдахин. Така ще създадете по-романтична атмосфера. Нежно осветление или полилей над леглото с .. ще допълнят романтичния вид на стаята.

Подът

2Jesse
Лесен начин за декорация на стаята е да използвате килимчета. На една от снимките ще видите пример за това. Те добавят цвят към стаята и влияят на стила й. Ярките килимчета играят ролята на акцент. Друг вариант е да изберете такова с шарки. А освен това са и много функционални и ще топлят на крачетата ви в студените зимни дни. Къде да сложите килимчета? Един вариант е, да е килим под леглото, друг – две малки килимчета от двете страни на леглото или пък, пухкаво килимче в долната част на леглото.

Съвети за по-дребните детайли на спалнята
Основните мебели и детайли на спалнята, за които говорихме по-горе, имат голямо значение за цялостния й облик. Но и други части на стаята оказват влияние. Не забравяйте и тях, за да има помещението завършен вид. Някои по-дребни детайли оказват също играят съществена роля и се нуждаят от вашето внимание.
Завеси
Като се замислите, първото нещо, което виждате като влезете в спалнята е леглото, а после забелязвате и други неща като завесите. Те заемат голяма част от интериора, може да не е физически, но визуално привличат внимание, особено когато са затворени. Това означава, че дизайнът и цветът им има влияние върху дизайна на стаята. Погледнете снимките. Модерни виолетови завеси задават модерен стил на интериора и определят цветовата тема като виолетова. Ако изберете дантелени завеси или такива с къдрички, ще постигнете по-традиционен или винтидж стил на стаята. Щорите са по-модерен вариант, не толкова популярен за спалня, тъй като тази стая предполага по-романтична и интимна обстановка.

Бързи и лесни направи си сам идеи за стените
Рамките на огледалото и картините/снимките могат да се пребоядисат в нов цвят или изцяло да се сменят, за да съответстват на новата визия на стаята.
Дизайн на стените
Цветът на стените е друг много важен елемент на интериора, определящ атмосферата в спалнята. Тъмните цветове създават усещане за интимност и уют. Но, те имат един недостатък- правят помещението да изглежда по-малко. Докато светлите цветове правят стаята да изглежда по-просторна и свежа. Тапетите са друго ефектно решение за спалнята. Днешно време има разнообразие от дизайни на пазара. Те са в най-различни стилове- от модерни минималистични, до традиционни модели на цветя. Често хората оставят тавана бял. Но той също може да бъде цветен. Боядисайте го в един тон по-светъл цвят от стените или пък изберете съвсем различен цвят, за да създадете контраст.

Осветлението определя атмосферата на спалнята
Заиграйте се със осветлението за да създадете търсената от вас атмосфера и стил в спалнята. Ако искате уютна и романтична атмосфера, избягвайте обикновени лампи на тавана. В този случай са по-подходящи настолните лампи на нощното шкафче или закачени на стените. Ако държите на силното осветление, тогава направете тъкмо обратното. Красив луксозен полилей ще осветява добре цялата стая, а ако е нужно добавете и настолни лампи.
LED лампички, вградени в мебелите лампи, както и цветните варианти придават оригинална нотка на интериора. Цветните лампи не само са по-интересни, но и дават нюанс на стените и обзавеждането. Ако стените са бели, насочете цветни лампи към тях и те ще сияят в съответния нюанс. Ако искате да подсилите цветовата тема, точно това ви е нужно. На пример, червената светлина ще подсили розовата цветова палитра на интериора.

Подредена спалня
За да бъде спалнята с красив дизайн, трябва да се отървете от всичко ненужно и всяващо безпорядък в нея. Не е нужно да имате много украси и аксесоари. Както се вижда по-горе, основните елементи като легло, завеси, стени са основа на интериора и неговия стил. Те са напълно достатъчни за декорация на стаята. Най-добре е да имате 2-3 украси и аксесоара в спалнята. Подберете ги внимателно. Когато те са малко, стаята е по-подредена. А освен това тъй като са само 2-3 аксесоара, те се открояват и привличат внимание. Така спалнята ще изглежда много по-стилна!

Много лесен начин да държите спалнята винаги подредена е да използвате купи или кутии. Огледайте се къде най-много има хаос и слагате разни неща. Дали това е нощното шкафче или пък на тоалетката? Красива купа или кутия ще ви свърши чудесна работа. В нея ще слагате всички дреболии, които стоят разпиляни наоколо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.