Често ни се иска да направим някаква промяна в жилището си, с която да му придадем шармантност и обновим интериора, и тук на помощ ни идват няколко разнообразни и оригинални идеи как да използваме преградите за тази цел. Декоративните прегради играят едновременно различни роли – от една страна служат като украса за интериора, а от друга съвсем практично разделят пространството в една стая на различни зони.

декоративна преграда

декоративна преграда

Мястото на паравана може да бъде установено още с първоначалния план на жилището и докато тече строителството. Самите прегради също са твърде разнообразни като материя, височини и форми. Като правило се изработват от гипсокартон, но има също така и дървени или тухлени, изборът им зависи от концепцията ви за интериора. Също така могат да бъдат както стабилно и неподвижно закрепени, така и да са разчупени като форма и подвижни. А в зависимост от това, какво предназначение сме им определили, могат да са прозрачни, дори и с по-матово стъкло, или непрозрачни.

декоративна преграда

декоративна преграда

Преградата може да бъде дори от бамбук, като така по-лесно пропуска светлината и същевременно закрива това, което не бихме искали да е на показ. Един обаче много удобен вариант е декоративната преграда – освен като разделител на пространството да речем между кухня и всекидневна – да се използва и като стелаж и място за съхранение на книги и други предмети от бита.

декоративна преграда

декоративна преграда

Важното е да не забравяте, че освен практичната функция те са част от интериора и като такава трябва да бъдат съобразени с цялостната концепция. Освен във всекидневната и кухнята, много удобни могат да бъдат преградите и в детската стая, като разделят пространството за игра, учене и отдих, играейки същевременно роля на библиотека и склад за съхранение на играчките. Особено практични и удобни са не много тежките и подвижни паравани , често нагънати като хармоника и вкарвайки допълнителна раздвиженост на интериора.

декоративна преграда

декоративна преграда

декоративна преграда

Източник: wordofdecor.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.