Независимо каква е големината на жилището ви, с помоща на малко креативност и идеи, можете да се възползвате максимално от площта, с която разполагате. Всеки архитект и интериорен дизайнер знае, че най-интересни за проектиране са малките пространства. Повечето хора смятат, че в по-малките апартаменти и ателиета между 35 и 50 квадратни метра не може да се постигне достатъчно креативност и развихряне на идеи за интериора. Проблемът произлиза от това, че на доста ограничена площ искаме да разположим всекидневна, спалня, кухня и трапезария, без помещенията да изглеждат ограничени и нефункционални. Най-големият проблем е липсата на достатъчно варианти за разпределяне на пространството, като най-трудното за постигане е оптималната употреба на свободното място във всяко помещение. Ще ви дадем няколко идеи как да използвате максимално своето малко пространство и да изтискате най-доброто от него.

Възползвайте се от функционалността на вградените елементи. Вградените в стената мебели спестяват място върху пода, но пък осигуряват достатъчно пространство за поставяне на вещи и аксесоари. Особено подходящи са вградените елементи, които могат да се прибират към стената (или в ниша), когато не се използват, като по този начин спестяват хоризонтално пространство. Освен това можете да се възползвате от всяка свободна ниша в дома си, за да я превърнете във функционална част от помещението – дори ъглите и чупките в стените могат да бъдат запълнени и оползотворени с помощта на добре подбрани мебели и аксесоари (ъглови шкафчета, вградени рафтове и прочее).
Привлечете погледите нагоре. Когато изберете елемент, който да привлича погледа в горната част на помещенията, създавате илюзията за повече простор и компенсирате ограничението в мащабите на стаята. Един от начините да постигнете този ефект е с помощта на тавански фриз, боядисан в искрящо бяло, който привлича вниманието към горната част на стената и тавана. Или пък чрез тапет на райета, разположени по цялата височина на помещението – от пода до тавана. Нека настилката в дома Ви „продължава“ от една стая в друга. Когато изберете еднакъв материал за всички помещения в дома си (например твърда дървесина), създавате усещане за безспирност – така погледът не прескача от една стая в друга, а плавно се движи из цялото жилище.

 

Пуснете светлината в дома си. Големите прозорци дават възможност на повече светлина да навлезе в помещенията, като по този начин те стават по-уютни и по-просторни визуално. В стаите, в които искате да запазите личното си пространство (банята, спалнята), поставете върху прозорците плътни щори или завеси, които могат лесно да се дърпат и спускат. Не поставяйте границите до входната врата. Дворът, верандата, зимната градина или терасата (особено, ако са остъклени) могат да се превърнат в истински екстериорни „помещения“, стига да бъдат оборудвани и обзаведени подходящо. Разбира се, тяхната употреба най-често се ограничава само през топлите месеци, но така или иначе могат да станат едно от любимите места на цялото семейство за прекарване на свободното време.

арх. Павел Янев ( ALL in | Studio )

Искаш ли нов интериорен дизайн?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.