Как направим така, че да се почувстваме по-добре когато ни е студено на не само на тялото, но и на душата? Февруари е, дните все още са къси, студено и сиво е времето, сутрините и вечерите са тъмни. Да, мъглата е отделен поетичен сезон за някои от нас… Но за повечето хора, тези зимни дни вече са депресиращи.

хюге

Знаете ли, че хората в Шотландия и в повечето страни от Северна Англия виждат само няколко часа светлина на ден. Същото важи и за Швеция, Норвегия и Дания през есенните и зимни месеци. Тези култури са създали начини да оцеляват през тъмнината част от деня. Дори и да не живеете на север, промяната в сезоните може да има отрицателен ефект. Датската думата Hygge (произнася се Хуу-га или Хюге) не разполага с равностойна дума на български език, но представлява цялата култура на уют и благополучие, всичко това, което прави датчаните най-щастливите хора на планетата. Хюге е атмосфера и опит за уют, благоденствие и щастие. Понякога наричана също изкуството на създаване на интимност. Думата произлиза от норвежка дума, която означава благоденствие и също думата прегръдка. В книжката за Hygge концепцията се разбива на няколко твърдение и виждания, които включват:

♥ Атмосфера

♥ Удоволствие

♥ Равенство

♥ Благодарност – за това, което имате сега

♥ Хармония – без състезания или самохвалство

♥ Комфорт и уют

♥ Смирение

♥ Сплотеност

♥ Усещане за безопасност

хюге

Hygge е преди всичко за грижа за себе си в комбинация с комуникация и връзки с други хора и създаване на среда, в която се чувствате уютно и сигурно.  Възползвайте се от Hygge в живота си! Ето няколко начина да се насладят на Hygge.

Направете подходящото осветление
Леката, топла светлина, ще ви накара да се чувствате уютно и успокояващо. Украсете пространство с лампички и топли бели крушки.

хюге

Създайте hygge ъгъл в дома си
Изберете онова пространство в дома си, онова кътче, в което ще се чувствате уютно и отпускащо. Помислете за възглавници, одеяла… Използвайте го, за да четете книги, да пиете чай или да медитирате.

Направете си списък за четене
Четенетo на книги е идеалнata hygge дейност – тя ще ви донесе усещане за благополучие.

Поканете на гости близките и приятелите си
Социалните взаимодействия са в центъра на hygge. Датчаните не са склонни да излизат много през по-студените месеци, така че те се социализират взаимно вкъщи. Вечерите са семпли, а в подготовката на храната участват и гостите

хюге

Отдайте се!
Обичаме факта, че тортите, сладкишите и бисквитите фактор в hygge! Насладете се на това просто удоволствие от вкусната храна!

Бавно, вместо бързо хранене
Да отеделите цял един следобяд за готвене е много hygge. Готвенето може да бъде толкова спокойно и подхранващо – проверете рецептите за готвене на бавен огън или дори опитайте да направите хляб.

хюге

Кафе, кафе, кафе
Очевидно датчаните са най-големите пиячи на кафе в Европа! Ние вярваме, че топлата чаша кафе е добре за душата. А ако не сте фен на кафето, то топлите напитки като мляко с какао и мед или капучино са добра алтернатива…

хюге

Създайте уют с меки мебели
Поглезете се с някои нови възглавници и одеяло, за предпочитане от естествени материали като вълна. Удобната и уютна среда е голям hygge фактор.

Стартирайте една нова традиция с приятелите си или семейството
Друг начин да се насърчат социалните връзка е чрез създаване на традиции. Какво ще кажете за месечни настолни игри до сред нощ. Просто направете нещо, което ще ви сближава с вашите приятели ще и създадете спомени.

Свържете се с природата
Когато сме близо до природата, ние сме склонни да не бъдем толкова погълнати от технологиите и обикновено сме по-осъзнати и релаксирани. Защо не планирате разходка до близката гора или парк или дори до крайбрежието, които могат да имат по-рязка красота в това време на годината.

Хюге е да се излегнеш пред бумтящия огън, докато навън има виелица. Да сърбаш греяно вино с джинджифил в края на работния ден…Намерете радост в простите удоволствия и бъдете благодарни и вдъхновени!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.