Чували ли сте за Fika?

За шведите, Фика не е нищо революционно: това е просто част от ежедневието.

фика
Снимка: Maria Siriano of Sift & Whisk

Защо? Защото Фика не е просто почивка за кафе. Tова е време, в което да намалим скоростта и да оценим хубавите неща в живота.
Изкуството на шведската кафе пауза – фика – дума, функционираща едновременно като глагол и съществително. Концепцията за Фика е проста. Това е момента, в който си вземате почивка, често с чаша кафе или с чай. Можете да го направите сами, можете да го направите с приятели. Можете да го направите у дома, в парка или на работа. Но същественото е, че можете да го направите, за да си вземете почивка.

Ако има едно нещо, което отличава шведската почивка за кафе и причината хората да се влюбват в него е, че Фика забавя всичко наоколо. Кафето представлява истинска почивка, малко време да седнете и да съзерцавате или да се съберете с приятели. В Швеция кафето е нещо, което хората очакват с нетърпение, момент, когато всичко друго спира и можете да се насладите на момента. В днешния модерен свят ние копнеем за това: търсим и искаме извинение, за да забавим ход.

Вземете си почивка и прекарайте време на открито
Времето се затопля и сега е моментът да прекарвате повече време на вън. Идете в любимото си кафене на открито – дори и на саме със себе си, насладете се на чаша кафе с бисквитки или кроасан и съзерцавайте всичко наоколо.

Фика в скандинавската култура служи и за създаване на нови запознанства.

Дали се приема като почивка от работа, училище или като социално събиране, разпространението на този начин на живот в домовете и кафенета в цяла Швеция и други скандинавски страни е една от причините тези страни са на челните места в класациите за най-висока консумация на кафе в света.

фика

Дали Фика е тайната рецепта за щастие? Или това е просто някаква скандинавска мода? В Швеция, тази концепция е включенa в ежедневния живот по много различни начини. Във всеки един шведски офис, винаги има прекъсване за Фика, както сутрин така и следобед.

Фика в крайна сметка е една прегръдка на бавния начин живот.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.