Ако имате пергола на двора, независимо дали е с лозя или други увивни растения, ще ви бъдат много полезни съветите по-долу. Споделяме с вас няколко лесни идеи как да направите перголата и зоната около нея по-красиво място. Сама по-себе си тя внася свежест в двора, но защо не я подсилите и превърнете конструкцията в акцент на двора? Нека тя стане вашата малка гордост и повод да се похвалите с дизайнерските си умения!
Растения в основата
Най-вероятно имате вече растения в основата на перголата, които очаквате да се увият нагоре по конструкцията, но също така може да добавите и други растения. Сложете ги в саксия или ги засадете в почвата. Така няколко красиви цветя ще подсилят ефекта от перголата.

Plants-at-the-base-of-a-modern-trellis

 

Може да ги сложите на няколко нива, за още по-голям ефект.

Plants-at-the-base-of-a-trellis-in-an-elegant-garden
Окачени светлини
Друга интересна идея е да оживите перголата и привлечете вниманието към нея, като я осветите. Окачете лампички на нея в един или няколко реда. Можете да използвате дори и коледни. Предимството на лампичките, е че дори когато листата на растенията паднат зимата, конструкцията няма да е гола и ще има по-приветлив вид.

Modern-trellis-with-string-lights

String-lights-brighten-the-evening-001
Беседка
Няма нищо по-приятно от това да се насладиш на хубавото време в сянката на пергола с лозя или други увивни растения. Направете кът за сядане до или под перголата. Може да изберете красив градински комплект, но дори само масичка с няколко стола или дървена пейка ще ви свърши работа. Така ще създадете уютно място обградено от зеленина, където да пиете сутрешното си кафе или да се съберете с приятели.

Crisp-seating-under-a-modern-trellis

Trellis-with-a-modern-bench
Цветни акценти
Основните цветове в градината или двора обикновено са зелено и кафяво. Ако искате да разнообразите акцентирайте върху перголата! Жълто, синьо или червено са чудесно допълнение към зелените растения. Боядисайте в някой от тези цветове конструкцията. Друг вариант растенията в основата й да са в цветни саксии или самите те да са акцент- сини цветя, например. А защо не цветен кът за сядане? Представете си очарователна беседка в жълто край перголата. Не ви ли се иска да поседнете и почетете книга или да се насладите на разхлаждаща напитка в сянката на лозата.

A-plant-filled-trellis-area

 

Trellis-in-a-backyard-with-colorful-accents


Източник: http://www.decoist.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.