Неповторимата чаена култура в Източна Азия, е добре известна и е много повече от консумацията на приятна топла напитка. Пиенето на чай, е не само приятен момент за осамотяване, но и социялен фактор.

Освен познатите ни чаени къщи или чайните, чаените партита, за някои култури този ритуал е издигнат в култ. Приготвянето, поднасянето и консумирането на чая, има церемониално измерение и е свързано с конкретна процесионалност.

Днес обаче, няма да изследваме традициите в консумацията на чай, а традициите в декорацията на чайните.

Декорът им носи покой и спокойствие, както и доза мистицизъм. Ще видим как в модерният свят и в ежедневието на съвременният човек, традицията си прокарва път в домашният декор.

Забързаното ежедневие, е накарало, цяла една култура с древни корени да потърси трансформация, за да се запази.

Съвременният азиатец, е приютил чайната в дома си. Дал и е специално място и статут в дома, като е запазил традиционният почерк на предците си.

Редом с традиционното татми обаче, можем да открием и откровено съвременни и модерни нотки в декора на домашната чайна.

Интериорът на чайната, лесно може да бъде разглеждан като кандидат за една Дзен всекидневна или студио.

Цветовата палитра на традиционнат ачайна е в неутралната гама. Акцентите, които могат да внесат мистика тук са в черно и тъмно червено. Естествената зеленина е задължителен елемент в декорацията на този интериор.

Традиционните чабодай масички в комбинация с ниски пуфове за сядане, могат да ви осигурят наслада пред голям прозорец с красива гледка или малка Дзен градина.

Ако искате наистина да почетете Японската традиция, ви трябват възглавници тип дзабутон, комбинирайте ги с традиционните шоджи врати и калиграфия в рамка.

Ако ви липсва добра гледка през прозореца, винаги можете да прибегнете до ботанически принт или някакъв друг тип стенен арт, за да постигнете спокойната атмосфера на чайната.

Както вече споменахме, чайната не е задължително отделно помещение в съвременният дом.

Тя спокойно може да прелива към всекидневната или напълно да я замести.

Интересен момент в декора на помещението, е играта с естествени форми. Спирали, кръгове и елипси, контрастират на изчистени прави линии и силуети.

Освен традиционно японско и източно изкуство, можете да добавите Дзен усещане със статуя на Буда на видима позиция.

Източник:http://www.home-designing.com/tea-room-design-ideas-pictures-tips-accessories-for-sale

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.