Бодрум се разполага на полуостров и е любимо място за ваканция на елита и бохемите от цял свят. Поети и художници, писатели и музиканти, бизнесмени и филантропи идват до Бодрум да се насладят на най-дългите великолепни плажовете и очарованието на нощния живот. В Бодрум се намира една от най-големите и най-елегантни дискотеки в цяла Европа – „Helikarnas„. Курортът е идеален за млади хора и за семейства. Китните селца, разположени около Бодрум са много атрактивни със зелени борови площи, полуразрушени гръцки църкви, вятърни мелници, стари каменни постройки и големи оазиси покрай бреговете на реките.Тук ще видите белите куполи на Гюмбет /цистерни за съхраняване на вода/ и кервани камили.

В Бодрум в повечето ресторанти се предлага както местна, така и европейска кухня, а на крайбрежната линия, винаги можете да седнете в една спокойна атмосфера в турско кафене и да наблюдавате за многобройните яхти плаващи в залива.

Входа на синия залив на Бодрум се охранява от една впечатляваща средновековна крепост, построена от рицарите от Родос. Градът очарова туристите със своята лекота и непредсказуемост. Дори посещавайки го няколко пъти, няма да почувствате отегчение или разочарование. Без значение колко пъти посещавате Бодрум, няма да престане да се изненадвате от града, защото всеки път ще намирате по нещо ново.

Непосредтвено до града се разпростира кристално ясно и топло море. Гмуркачите могат да изследват многобройните рифове, пещерите и естествени кухини на крайбрежните склонове.  Популярността на Бодрум е принудила местните предприемачи да се създадат една незабравима атмосфера при посещение на техните магазини.

Всички видове кожени изделия, сувенири и други предмети се предлагат изключително приятелски от колоритните продавачи в малки магазинчета, намиращи се в тесните улички на Бодрум.  Бодрум има репутация на център на турската художествена общност, на приятелската атмосфера и многобройните галерии.

История на Бодрум

Бодрум, е създаден през 11в пр.Хр. и е известен в древността като Халикарнас, родното място на Херодот и мястото на смъртта на краля Мавзол (4-ти век пр. н. е.). Неговата гробница едно от седемте чудеса на древния свят.  Замъкът Бодрум, или средновековния замък на Св. Петър, е чудесен пример за архитектурата на 15 век. Тя е превърната в Музей на подводната археология, където можете да видите експонати, свързани с бронзовата епоха.  Красивия полуостров Бодрум отговаря на всички нужди на туристите.

Забележителности

Гробницата е най-старият паметник в Бодрум. Тя е построена от Артемизия II в чест на смъртта на съпруга си – крал Мавзол. Гробницата се превръща в едно от седемте чудеса на древния свят. Висока е около 50 метра. Най-известната забележителност на Бодрум е замъкът на Св. Петър.Произходът на замъка датира от походите на рицарите на Свети Иоан /1400 година/.

Амфитеатърът е още едно свидетелство за великото минало на Бодрум. Намира се на върха на един хълм той побира 13000 хиляди човека и е бил построен по времето на елинския период /330 – 30 до н.е./. Театърът се състои от три отделни части: място за публика, място за оркестър и сцената. След разкопките през 1973 г., амфитеатър стана достъпен за туристи.

Портата Mindos е разположена в западната част на Бодрум и представлява един от двата входа на древния Халикарнас.Портата е част от градските стени. В допълнение, крепостните стени и порти са играли значителна роля по време на инвазията на Александър Велики в Халикарнас в 333 г. пр. Хр. През военните действия грда е бил разрушен с изключение на Гробницата на Мавзол.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.