Artcafe.bg – Модерни идеи за интериорен дизайн, обзавеждане и декорация на дома

Кухня от рециклирани пластмасови бутилки

Двадесет и пет пластмасови бутилки се използват във всеки един от тези кухненски елементи IKEA, проектирани от шведското студио Form Us With Love, за да направят „устойчивост достъпна за всеки“. Това е първата кухня от рециклирани пластмасови бутилки, които са превърнати в промишлена дървесина.

„Пластмасовата бутилка не е отпадък, тя е ресурс“, каза Jonas Pettersson изпълнителен директор на Form Us With Love. „Най-важното е, че тази кухня доказва, че тези материали могат да бъдат използвани в домакинствата за производство в големи мащаби.“

„Трябва да оспорим извиненията да не използваме отпадъците като ресурс като покажем как тези материали могат да бъдат вложени обратно в производството…”

Основната структура на кухнята се формира от регенерирано дърво, докато покритието се състои от пластмасови бутилки. Студиото избира изчистен силует в матово сиво, за да се създаде „вечен“ дизайн. Лъскавите черни дръжки контрастират с матовата повърхност на шкафовете, и както при повечето IKEA кухни, шкафовете са модулни, така че те могат да бъдат организирани така, че да се поберат във всяко пространство.

„Днес, влагането на отпадъчни материали в производството е за съжаление все още скъпо и кухненските шкафове могат да се окажат твърде не много евтини“, казва Anna Granath, разработчик на продукти на IKEA. „Преодоляването на цената беше крайъгълен камък в развитието. Устойчивостта трябва да бъде за всички, не само за тези, които могат да си го позволят“, казва още тя.

Източник

Exit mobile version