Архитектите от Mareines + Patalano Arquitetura нарекли своя шедьовър – Casa Folha, което на испански означава дом – лист. Името напълно оправдава визуалното впечтление: дом, създаден с дълбока любов към природата и разбира особеностите на региона, където е построен.

Замисълът на архитектите е бил, това съоръжение да бъде средство за сближаване на човека с природата. За това външния и вътрешния инериор минават плавно един в друг: в него има много прозрачни елементи и открити стълби. На обширната веранда под сянката на „огромния лист“ се разполага трапезария, барбекю, S-образен басейн и малък домашен театър. Разбира се, като едно традиционно бразилско място за почивка има 5 хамака.

Конструкцията на дома е пригодена към специфичния релеф на участъка. Исполинския лист на покрива улавя преобладаващия юго-източен въздушен поток идващ от континента към морето. Пасивна вентилация охлажда почиващите във  вътрешните помещения и откритите тераси. Дори и да завали дъжд екодомът може да използва дъждовната вода, която се стича от листата към специални резервоари, откъдето можете да я използвате за поливане наградината или за други ваши нужди.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.