Кухнята е едно от помещенията, където има много и дребни вещи, уреди и пособия. За да бъде подредена и лесна за ползване, се налага да намерим място за всичко това. В противен случай, ще настъпи хаос, а от там-дискомфорт и неудобство при ползване! В тази статия ще ви дадем съвет как да организирате кухнята и ще споделим няколко лесни идеи за съхранение на кухненските пособия.

Хитри и креативни идеи за съхранение

eed434c2fe2ee38b212dc8cd22442716
– Много полезна и ценна мебел в кухнята е количката на колелца. Тя е особено подходяща за малка кухня, където няма кухненски остров. Количката на колелца ще ви помогне да създадете перфектния кухненски дизайн. Тя е много полезна и удобна. Можете да я местите където искате. Сложете я да вас, когато готвите, а после я приберете, когато не ви трябва повече.
– Разтегателните маси също могат да играят ролята на кухненски остров. Предимството е, че когато не ви трябва, просто я сгъвате и кухнята става по-просторна.
– Вътрешната част на шкафовете и вратичките им могат да се модифицират за да събират повече неща, както за да са по-подредени. Закачете куки на удобно за вас място, където да слагате кухненски кърпи. Монтирайте закачалки за кърпи, на които да слагате торбите за боклук, алуминиево фолио, кухненска хартия и други. Монтирайте метални кошници и в тях слагайте дъските за рязане.

On-Our-Table-Wall-Mouted-Knife-Shelf-Remodelista

knife holder 2
Какво да правим с ножовете? Има различни варианти! Монтирайте магнитна лента на стената, за която да се закачат. Друг вариант е поставка за ножове, отново закачена на стената за да не заема място на плота. Слагайте ги от вътрешната страна на вратата на някой шкафовете или пък си направете сами оригинална поставка за ножове. Можете да видите такава на една от снимките. Тя е не само функционална, но служи и за украса на кухненския интериор.
Повечето шкафове под мивката са неудобни и често служат само за да скрият водопроводната система. Извлечете максималното от това пространство. Закачете куки, рафтове или просто сложете удобни кутии или контейнери за съхранение.
Друга интересна идея за съхранение е пейката за сядане край масата, която се повдига и открива място за съхранение на вещи.

e831e0a975345ec944257201ee772761
Вариантите кака да модифицирате шкафовете са безкрайни! На една от снимките ще видите кошници и затворени контейнери, които да държите в шкафа.

traditional-kitchen

 

В друг шкаф можете да сложете контейнери, в които да държите приборите за хранене.

organized-spice-drawer_300

Или пък пригодете чекмедже и дръжте в него всички подправки, така че да са удобни за ползване и подредени.
Мивката е друго място, където царува хаосът! Монтирайте рафт над нея, за да освободите място около мивката.
Дъските или таблата за закачане са чудесно решение, което можете да откраднете от офиса. Използвайте куки или карфици за да закачате дребни неща на тях. Дори можете да монтирате дъсчици на таблото и да направите рафтове. Тези табла могат да се закачат на различни места- на стената, на вратата на шкафовете или където другаде вие по-удобно! Боядисайте ги в подходящ за интериора на кухнята цвят за да изглеждат по-приятно.

mld106684_0311_tincans_297_vert
Монтирайте магнити на метални контейнери, така че да могат да стоят на вратата на хладилника и слагайте в тях малки неща като моливи, списъци за покупки, касови бележки.

Погледнете нагоре. Възползвайте се от височината на кухнята!Монтирайте шкафове не само на земята, но и на стените. Така максимално ще оползотворите пространството. Греда закачена на тава придава не само рустик нотка на интериора, но е и много функционална. На нея можете да закачате различни неща- от тигани и тенджери, до кошници за по-дребни неща. Рафтовете също са опция, дори най-добре е да стигат до тавана. На високите рафтове просто ще държите неща, които не ползвате толкова често.

Осветлението е важен елемент от интериора на кухнята. Доброто осветление позволява лесно да виждате всичко, оптически увеличава пространството. Къде да го сложим? Да започнем с тавана. Над масата или кухненския остров е задължително да има лампа, за да виждаме докато готвим и приготвяме храната. Можете да купите шкафове с вградени лампи или пък сами да сложите. Също и в самите шкафове може да има лампички, нека те да светват, когато отворите вратичката на шкафа.

Кухненският остров
Най-добрата мебел за процеса на готвене е кухненския остров. Както вече споменахме, той може да бъде заменен от количка на колелца или разгъваема маса. Препоръчваме да се обзаведете с такъв, който има вградени шкафове и чекмеджета. Така ще използвате пространството под плота. А и всичко най-важно, което ви е нужно когато готвите, ще е на една ръка разстояние!

Стилни идеи за красива кухня
– стилни и добре изглеждащи контейнери за съхранение ще ви помогнат да украсите кухнята. Ако се чудите какви да са те, ето няколко интересни варианта:
– плетени кошници и подноси
– метални кошници и подноси с орнаменти
– керамични контейнери
– стъклени буркани
– винтидж бутилки. В тях можете да държите течности като сапун, веро и ще направят зоната на мивката много красива.
– рустик дървени стълби, на които да закачате най-различни неща като кърпи, кошници и други..

Разположението в кухнята
Как сте наредили кухнята има голямо значение за цялостния й вид, както и колко удобна ще е за готвене или просто да се движите из нея. Направете така, че всичко важно да е близо до вас. На пример, тенджерите и тиганите да са близо до печката; подправките и ножовете до кухненския остров и така нататък..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here